Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu: Promicati radnu definiciju antisemitizma

Zagreb - Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu donio je u četvrtak zaključak kojim potiče državne institucije i organizacije civilnog društva na promicanje radne definicije antisemitizma koju je prihvatio Međunarodni savez za sjećanje na holokaust čija je članica i Hrvatska.

Svrha je toga dokumenta osigurati smjernice koje mogu pomoći pri prepoznavanju incidenata, sakupljanju podataka o njima, kao i poticati primjenu i provođenje zakona koji se odnosi na antisemitizam. 

Radna definicija antisemitizma pojmovno se određuje kao "određeno poimanje Židova, koje se može iskazati kao mržnja prema njima. Usmena, pisana i fizička izražavanja antisemitizma koja su usmjerena prema Židovima ili nežidovima i/ili prema njihovoj imovini, ustanovama židovske zajednice te židovskim vjerskim objektima".

Odbor je taj zaključak donio u povodu obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na holokaust i 75. obljetnice oslobođenja koncentracijskog logora Auschwitz, kazala je predsjednica Odbora Irena Petrijevčanin Vuksanović ističući kako to saborsko radno tijelo time šalje poruku da "vrši proaktivnu funkciju".

Odbor je naglasio kako u sprječavanju i prevenciji nesnošljivosti presudnu ulogu imaju obrazovanje i edukacija, posebice djece i mladih, potaknuo je unaprjeđenje cjelovitog obrazovanja i edukacije protiv rasizma i ksenofobije te istaknuo potrebu za dostojanstvenim sjećanjem na sve žrtve holokausta i njegovo objektivno istraživanje.

Zaključak Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu (23. siječnja 2020.)

Autor: Hina