In memoriam Žarko Domljan (1932. - 2020.)

Dr. sc. Žarko Domljan bio je predsjednik prvoga saziva Sabora od 1990. do 1992. godine. Za njegova mandata donesen je „Božićni Ustav“ 22. prosinca 1990. godine kojim su potvrđene demokratske promjene izražene voljom građana na prvim višestranačkim izborima za Sabor u proljeće 1990. i kojim su  položeni temelji demokratske hrvatske države. U povijesti stvaranja suverene i samostalne Republike Hrvatske u trajnom sjećanju ostat će njegove riječi izgovorene prilikom proglašenja hrvatske neovisnosti 25. lipnja 1991.: „Rođena je država Hrvatska, neka joj je dug i sretan život“.

U drugom sazivu Sabora od 1992. do 1996. godine izabran je za potpredsjednika Zastupničkog doma i predsjednika Odbora za vanjsku politiku i šefa parlamentarnog izaslanstva u Skupštini Vijeća Europe te Skupštini Konferencije za europsku sigurnost i suradnju. Po svršetku Domovinskog rata bio je i predsjednik Odbora za obnovu Dubrovnika.

Rođen je 1932. u Imotskom, a od 1942. živio je u Zagrebu. Diplomirao je povijest umjetnosti i engleski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje je kasnije i doktorirao. Od 1958. do 1986. godine radio je u Jugoslavenskom leksikografskom zavodu (današnji Leksikografski zavod Miroslav Krleža), a od 1987. do 1990. kao znanstveni savjetnik u Institutu za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Bio je glavni urednik Likovne enciklopedije Jugoslavije i Enciklopedije hrvatske umjetnosti. Proučavao je modernu arhitekturu i urbanizam, a bavio se i likovnom kritikom u brojnim kulturnim i znanstvenim časopisima. Od 1969. do 1976. bio je glavni urednik časopisa Život umjetnosti, a od 1969. do 1972. godine obnašao je i dužnost predsjednika Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske. Objavio je niz znanstvenih radova o graditeljstvu i povijesti umjetnosti. Bio je cijenjeni član akademske i znanstvene zajednice, a u široj javnosti uživao je ugled elokventnog intelektualca, srčanog domoljuba i ustrajnog borca za pravedno i tolerantno društvo.