Izaslanstvo Vijeća federacije Federalne skupštine Ruske Federacije u radnom posjetu Hrvatskome saboru

Zagreb - Izaslanstvo Rusko-hrvatske skupine prijateljstva Vijeća federacije Federalne skupštine Rusije, u okviru svojega radnog posjeta Republici Hrvatskoj, sastalo se u četvrtak na odvojenim sastancima s potpredsjednikom Hrvatskoga sabora Sinišom Hajdašem Dončićem, potpredsjednikom Odbora za vanjsku politiku Joškom Klisovićem i članovima Odbora te Vedranom Babićem, voditeljem Hrvatsko-ruske skupine prijateljstva Hrvatskoga sabora i članovima Skupine. 

Tijekom razgovora potpredsjednika Sabora Hajdaša Dončića i ruskoga izaslanstva izraženo je zadovoljstvo dobrim odnosima dviju država, dinamičnim političkim dijalogom i suradnjom na području gospodarstva, što čini podlogu za daljnji razvoj suradnje na ostalim područjima poput kulture, znanosti, obrazovanja kao i suradnje na multilateralnoj razini. – Ruski su investitori već prisutni u hrvatskom turističkom sektoru, a što se tiče suradnje u okviru međunarodnih organizacija i foruma, vjerujem  da ćemo s Ruskom Federacijom zajednički raditi i na razvoju projekata važnih za čovječanstvo poput „Zelene agende“, kazao je Hajdaš Dončić. Sugovornici su suglasni kako je s obzirom na brojne bilateralne teme od zajedničkog interesa, važno raditi na jačanju odnosa dvaju parlamenata, njihovih skupina prijateljstva i odbora, ali i povezivanju i suradnji hrvatskih i ruskih jedinica lokalne uprave i samouprave.

Tijekom sastanka bilo je riječi i o  hrvatskom predsjedanju Vijećem EU-a te u kontekstu toga, o odnosima EU-a i Ruske Federacije. U vezi s tim, ruska je strana najavila skoro održavanje društveno-političkoga foruma „Rusija – Europska unija, kako i što dalje“ koji bi se trebao održati u Zagrebu u povodu otvaranja nove zgrade veleposlanstva Ruske Federacije u RH.

Rusko izaslanstvo se na odvojenom sastanku susrelo s potpredsjednikom Odbora za vanjsku politiku Joškom Klisovićem i članovima odbora. Klisović je tom prigodom  istaknuo pozitivan trend u razvoju hrvatsko-ruskih odnosa na političkom i gospodarskom području, te posebno pozdravio pronalazak rješenja za sanaciju rafinerije nafte u Bosanskom Brodu i time rješavanje pitanja zagađenja u Slavonskom Brodu.  Osim o mogućnostima razvoja bilateralnih odnosa, sugovornici su se tijekom sastanka osvrnuli i na situaciju  u Bosni i Hercegovini, ali i na doprinos koji Hrvatska, kao zemlja predsjedateljica Vijećem EU-a može dati u okviru odnosa EU-a i Ruske Federacije.

Na sastanku Hrvatsko-ruske skupine prijateljstva s izaslanstvom Ruske Federacije, voditelj Skupine Vedran Babić istaknuo je kako je ruska skupina jedna od najbrojnijih u ovom sazivu Sabora. Izrazio je zadovoljstvo intenziviranjem suradnje na parlamentarnoj razini. – Naša su dva naroda kroz povijest gajila prijateljske odnose, a na nama je da stvorimo što bolje uvjete kako bi se ta suradnja i dalje razvijala, posebice na gospodarskoj razini, rekao je Babić. Obje su se strane složile kako je robna razmjena dviju država u porastu, ali i kako ima znatnog prostora za napredak. U nastavku sastanka dužnosnici su razmijenili mišljenja i o kulturnoj, znanstvenoj, energetskoj, vojnoj i sveučilišnoj suradnji između Hrvatske i Rusije. 

Izaslanstvo Vijeća federacije Federalne skupštine Rusije u nastavku svojega boravka u Hrvatskoj posjetit će i Krapinsko-zagorsku županiju.