Franko Vidović primio američkog veleposlanika Kohorsta

Zagreb – Predsjednik Odbora za obranu Franko Vidović sastao se u petak s veleposlanikom Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Williamom Robertom Kohorstom s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, unaprjeđenju suradnje u obrambenom sektoru te jačanju ukupne robne razmjene.

Uvodno je predsjednik Odbora za obranu istaknuo je da su Hrvatska i Sjedinjene Američke Države prijateljske zemlje koje dijele zajedničke vrijednosti. Odnosi među dvjema zemljama temelje se na međusobnom uvažavanju i razumijevanju i postoji obostrana želja za dodatnim unaprjeđenjem, ocijenili su sugovornici.

U pogledu obostranog podupiranja Vidović je istaknuo značaj snažne političke potpore Sjedinjenih Američkih Država u ključnim trenucima u novijoj hrvatskoj povijesti, posebice tijekom procesa pristupanja Republike Hrvatske euroatlantskim integracijama.

U kontekstu suradnje na području obrane Vidović je istaknuo kako su Sjedinjene Američke Države najvažniji strateški partner Hrvatske i da obrambena suradnja predstavlja značajan dio ukupne bilateralne suradnje.

Sjedinjene Američke Države i Republika Hrvatska partnerske su zemlje, rekao je veleposlanik Kohorst te dodao da je SAD u Hrvatsku na vojnom planu investirao oko 700 milijuna dolara u posljednjih deset godina. U kontekstu nabave višenamjenskog borbenog aviona veleposlanik je rekao da su Sjedinjene Američke Države predale ponudu za avione F16, da se radi o „najeuropskijem“ tipu borbenih zrakoplova budući da ih u Europi ima više od tisuću.

Sugovornici su također razmijenili mišljenja o donaciji i nabavi helikoptera UH-60M BlackHawk i oklopnih vozila Bradley te mogućnostima proširenja suradnje zbog obostranog sudjelovanja na poslovima modernizacije vozila, postavljanju dodatne opreme i osiguranju edukacije.

U nastavku su Vidović i Kohorst razgovarali o započetom postupku sklapanja Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja kojim bi se omogućilo jačanje bilateralne trgovinske razmjene i uvjetima oko izglednog ukidanja viza za hrvatske građane.

Zaključno su se sugovornici složili kako postoji obostrani interes za jačanje partnerskih odnosa između Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država, a da suradnja na vojnom planu predstavlja dobru platformu za međusobno snažnije povezivanje.