Erik Fabijanić primio mađarskog veleposlanika Csabu Demcsáka

Zagreb - Predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Erik Fabijanić primio je veleposlanika Mađarske u Republici Hrvatskoj Csabu Demcsáka.

Predsjednik Odbora poželio je dobrodošlicu veleposlaniku na početku njegovog mandata, predstavio rad Odbora te najavio uskoro osnivanje Hrvatsko-mađarske skupine prijateljstva. Izrazio je zahvalnost za vrijedne donacije kojima je Mađarska pomogla Hrvatskoj nakon razarajućeg potresa, te u borbi s pandemijom Covida 19.

Veleposlanik je potvrdio vrlo dobre bilateralne odnose dviju zemalja, posebice na parlamentarnoj razini, čemu svjedoče brojni međusobni posjeti dužnosnika. Istaknuo je važna područja gospodarske suradnje između RH i Mađarske – LNG terminal te cestovni  i željeznički promet.

Izrazio je zadovoljstvo i suradnjom na sveučilištima, te u turizmu, iako je ove godine radi pandemije koronavirusa, mađarskih turista bilo znatno manje na hrvatskoj obali.

U nastavku sastanka dužnosnici su razmijenili mišljenja o mađarskoj manjini u Hrvatskoj i hrvatskoj manjini u Mađarskoj.  – Nacionalne manjine važan su most i vrlo snažna poveznica među zemljama, istaknuo je Fabijanić.

Veleposlanik Demcsák najavio je otvorenje izložbe o 800 godina zajedničke kulturne baštine dviju zemalja u Klovićevim dvorima. Izrazio je i nadu da oba parlamenta do kraja ove godine donesu odluku o proglašenju dana prijateljstva između Hrvatske i Mađarske.

Oba su dužnosnika zaključno potvrdila prijateljske odnose, s mogućnošću daljnjeg napretka, posebice na gospodarskom području.