Domagoj Ivan Milošević i članovi Odbora za europske poslove primili francuske senatore

Zagreb - Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević i članovi Odbora primili su u petak predsjednika Odbora za europske poslove Senata Francuske Republike Jeana Bizeta i člana Odbora Simona Sutoura. Razgovaralo se o hrvatskom predsjedanju Europskom unijom i politici proširenja na države jugoistočne Europe.

Milošević je kao osnovne prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a predstavio zapošljavanje i gospodarski rast, energetsku i prometnu povezanost Europe, unutarnju i vanjsku sigurnost EU-a i politiku proširenja te podsjetio na planirane aktivnosti parlamentarne dimenzije predsjedanja, naglasivši da će se održati pet sastanaka, dva COSAC sastanka i tri međuparlamentarne konferencije. Izrazio je zabrinutost zbog situacije na zapadnom Balkanu, posebno u BiH te iseljavanjem stanovništva s tog područja u države zapadne Europe koje ima izravne, ne samo gospodarske, već i političke posljedice na države. – Situacija na zapadnom Balkanu je u regresiji, zaključio je. Govoreći o politici proširenja kazao je kako je učinjena velika pogreška što je odgođena odluka o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Bizet je na temu proširenja kazao kako je bio zatečen kada je predsjednik Macron odbio proširenje na ove dvije države. – U Senatu smo bili vrlo razočarani i svi se slažemo da današnja politika proširenja nije prikladna za politiku proširenja 21. stoljeća, rekao je. Govoreći o hrvatskom predsjedanju naglasio je da je ono posebno važno zbog donošenja proračuna te da će ga sa zanimanjem pratiti.