Članica Odbora za vanjsku politiku Vesna Pusić sastala se s ministrom za savezna i europska pitanja te međunarodne poslove Sjeverne Rajne-Vestfalije

Zagreb – Članica Odbora za vanjsku politiku Vesna Pusić primila je u četvrtak ministra za savezna i europska pitanja te međunarodne poslove Savezne zemlje Sjeverne Rajne-Vestfalije Stephana Holthoffa-Pförtnera. Najviše se razgovaralo o ključnim pitanjima Europske unije, a posebno o proširenju i njezinom budućem razvoju.

Govoreći o hrvatskom predsjedanju Vijećem Europske unije Pusić je istaknula kako je Hrvatska posvećena prioritetima predsjedanja među kojima je u posebnom fokusu proširenje na države jugoistoka Europe. –Za stabilnost cijele Europe nužno je da sve države jugoistoka kontinenta uđu u Europsku uniju, rekla je Pusić i dodala da Unija, ako želi biti važna geopolitička sila, mora konsolidirati svoj teritorij. Posebno se osvrnula na potrebu pronalaska rješenja za otklanjanje blokade i otvaranje pregovora o članstvu za Sjevernu Makedoniju i Albaniju. –Trebamo poslati neki siguran znak da će se pregovori otvoriti, naglasila je Pusić. 

Ministar za savezna i europska pitanja te međunarodne poslove složio se s potrebom osiguranja stabilnosti Europe i izrazio nadu u to da će se pronaći način za otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom te je rekao kako Unija, ukoliko želi biti lider, mora nastupati složno i mora znati koji su joj ciljevi.  –Liberalna država, vladavina prava i sloboda medija su ključne teme za sve države koje žele postati članice, rekao je Holthoff-Pförtner. 

Govoreći o budućnosti funkcioniranja Europske unije Pusić je istaknula kako se za određena pitanja u institucijama Unije treba revidirati glasanje konsenzusom i uvesti glasanje kvalificiranom većinom čime bi se spriječile blokade u funkcioniranju EU-a. Zaključno se osvrnula na potrebu osiguranja vladavine prava koje se temelji na poštivanju ljudskih prava, prava manjina, slobode medija i neovisnosti sudstva u svim državama koje jesu i koje žele postati članice Unije.