Predsjednik čileanskog Senata Romero Pizarro u službenom posjetu predsjedniku Sabora Vladimiru Šeksu

Zagreb - Posjet predsjednika Senata Republike Čile Sergia Romera Pizarra otvara novo razdoblje parlamentarnih odnosa između čileanskog Kongresa i Senata i Hrvatskog sabora, izjavio je u ponedjeljak u Zagrebu predsjednik Sabora Vladimir Šeks nakon susreta s Romerom Pizarrom.

"Danas otvaramo novu stranicu parlamentarnih odnosa između Hrvatske i Čilea", rekao je Šeks i dodao da se nakon 14 godina sada ponovno uspostavljaju parlamentarne veze između dvije zemlje.

Romero Pizarro, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj, podsjetio je da je Čile prva latinskoamerička zemlja koja je priznala neovisnost Hrvatske. U toj državi živi brojna hrvatska iseljenička zajednica koja broji 150.000 ljudi i koja daje snažan pečat životu te južnoameričke zemlje, a ujedno je i važna poveznica između dviju prijateljskih zemalja. Hrvati svoje predstavnike imaju u izvršnoj, zakonodavnoj i sudskoj vlasti te u kulturi, obrazovnom sustavu i poduzetničkim krugovima, kazao je.

Šeks je istaknuo da je hrvatska zajednica u Čileu važan most koji može povezivati dvije zemlje unatoč zemljopisnoj udaljenosti i pridonijeti "daleko boljem razvoju i gospodarskih i kulturnih veza". Prema njegovim riječima, izvrsne političke odnose ne slijedi gospodarska suradnja i potrebno ju je unaprijediti.

Romero Pizarro je pozvao Šeksa u službeni posjet Čileu, a predsjednik Sabora sa zadovoljstvom je prihvatio poziv.

Author: Hina/Ured predsjednika Sabora