Reiner: Ustavni sud jamči poštivanje i primjenu Ustava

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner obratio se u srijedu sudionicima znanstvenoga skupa „Jamac legalnosti - Ustavni sud Republike Hrvatske“ u organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).

U svom obraćanju Reiner je, među ostalim, rekao kako današnji ustavnopravni položaj Ustavnoga suda kao korektiva zakonodavne, izvršne i sudbene vlasti na određen način štiti načela ustavnosti i zakonitosti, zaštite ljudskih i manjinskih prava i sloboda, te da upravo Ustavnomu sudu poseban status „čuvara Ustava“ omogućuje da svoje odluke temelji isključivo na Ustavu i time osigurava vladavinu prava i vladavinu Ustava.

- Svi smo bili svjedoci da su u nedavnoj prošlosti neki bili zadovoljni odlukama, a neki manje zadovoljni. Kad im je to odgovaralo, onda su aplaudirali Ustavnom sudu, a kad im to nije odgovaralo, onda su ga kritizirali. Međutim, upravo neovisnost Ustavnoga suda o tijelima državne vlasti omogućuje mu da jamči poštivanje i primjenu Ustava naše zemlje i brani temeljna ustavna načela. To je njegova uloga i on tu ulogu potpuno izvršava.

Stupanj demokracije, koji smo dosegnuli, treba čuvati i Ustavni je sud jedna od institucija koja čuva upravo to. Dosegnut stupanj demokracije treba biti podložan samo onim promjenama koje jamče daljnji razvitak demokratskih procesa u našoj zemlji, a ne njihov nazadak, istaknuo je predsjednik Hrvatskoga sabora.

Author: Služba za medije