Odbor za europske poslove podržao Nevena Mimicu kao kandidata RH za člana Europske komisije u mandatu od 2014. do 2019.

Zagreb - Odbor za europske poslove na temelju ovlasti iz članka 15. Zakona o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima održao je 36. sjednicu na kojoj je raspravljajući o Izvješću Vlade Republike Hrvatske o kandidatu za člana Europske komisije iz Republike Hrvatske saslušan Neven Mimica, dosadašnji povjerenik Komisije i kandidat Vlade za budućeg člana Europske komisije.
 
Otvarajući sjednicu, predsjednik Odbora Daniel Mondekar naglasio je važnost parlamentarnog nadzora sudjelovanjem Hrvatskoga sabora u postupku imenovanja kandidata iz Hrvatske za institucije i tijela Europske unije. Izvješće Vlade predstavio je potpredsjednik Branko Grčić, a Neven Mimica u svom je obraćanju Odboru govorio o najznačajnijim postignućima politike Europske komisije u zaštiti potrošača, resoru kojem je do sada bio na čelu, potrebi jačanja demokratske legitimnosti Unije suradnjom s nacionalnim parlamentima te političkim smjernicama novog predsjednika Komisije Jean-Claudea Junckera. 

Pitanja članova Odbora Nevenu Mimici ticala su se najvažnijih europskih tema poput budućnosti Europske unije, isključivih i podijeljenih nadležnosti Unije i država članica te izmjena Lisabonskog ugovora, zatim transparentnosti pregovora o Transatlantskom trgovinsko-investicijskom partnerstvu Unije i SAD-a, uloge EU-a u osiguranju  transparentnosti pri utvrđivanju cijena te politici prema genetski modificiranim proizvodima, prioritetima Hrvatske i zaštiti nacionalnih interesa, daljnjem razvoju politike proširenja Unije te rješavanju problema nezaposlenosti mladih.
 
Odgovarajući na upit o budućoj politici Europske unije za koju će biti nadležan povjerenik iz Hrvatske, Mimica je naglasio kako sami kandidati za povjerenike nemaju mogućnost izbora resora. Smatra da su promet, pomorska politika i ribarstvo te razvojna politika najzanimljivija područja za Hrvatsku. 

Potvrđujući svoju predanost nadzoru nad aktivnostima Vlade Republike Hrvatske u institucijama Europske unije i uvažavajući prethodno iskustvo Nevena Mimice kao člana Europske komisije iz Republike Hrvatske, Odbor za europske poslove nakon dvosatnog saslušanja donio je mišljenje kojim podržava Nevena Mimicu kao kandidata Republike Hrvatske za člana Europske komisije u mandatu od 2014. do 2019. godine.
 

Author: Odbor za europske poslove