Vesna Pusić održala sastanak s izaslanstvom Odbora za vanjsku politiku parlamenta Republike Mađarske

Zagreb - Predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić sastala se s izaslanstvom Odbora za vanjsku politiku parlamenta Republike Mađarske. Sastanku su nazočili i članovi Nacionalnog odbora Neven Mimica i Miljenko Dorić.

Predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić uvodno je zahvalila gostima na kontinuiranoj pomoći Hrvatskoj u procesu približavanja Europskoj uniji. Sugovornici su se složili da su odnosi dviju zemalja iznimno bliski i sadržajni. I ovaj posjet, rekao je predsjednik Odbora za vanjsku politiku mađarskog parlamenta Mihály Balla, ima za cilj poduprijeti završnu fazu pregovora. Zatvaranje pregovora s Hrvatskom jedan je od prioriteta mađarskog predsjedanja Europskom unijom, dodao je.

Predstavljajući rad Nacionalnog odbora, osnovanog kao sustav parlamentarnog nadzora pristupnih pregovora, Vesna Pusić naglasila je važnost konsenzusa svih parlamentarnih stranaka o pristupanju Europskoj uniji. Taj konsenzus, naglasila je, omogućio je provođenje brojnih reformi potrebnih za prilagodbu društva europskim standardima. U najzahtjevnijem poglavlju Pravosuđe i temeljna prava Hrvatska je ostvarila ogroman napredak, zaključila je, te postavila snažne temelje za izgradnju neovisnog i funkcionalnog pravosuđa. 

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i član Nacionalnog odbora Neven Mimica predstavio je ulogu Sabora u pregovaračkom procesu dok je član Odbora Miljenko Dorić otvorio pitanje unaprijeđenija suradnje na regionalnoj i lokalnoj razini.

Author: Služba za odnose s javnošću