Zastupnik Veljko Kajtazi primio američkoga diplomata Erica Williamsa

Zagreb - Veljko Kajtazi, zastupnik romske i jedanaest nacionalnih manjina, održao je danas sastanak s Ericom Williamsom, političkim savjetnikom u američkome veleposlanstvu zaduženim za područje ljudskih prava. 

Američkoga diplomata zanimao je položaj i problemi romske zajednice u Hrvatskoj, o čemu ga je zastupnik Kajtazi vrlo detaljno informirao. Govoreći o pozitivnim koracima učinjenim radi poboljšanja položaja Roma u hrvatskome društvu, posebice na području obrazovanja, zastupnik Kajtazi spomenuo je uvođenje dvaju novih izbornih predmeta iz romologije na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te planirano otvaranje Europskoga centra za romske studije. 
– Problem osnovnoga, obaveznog obrazovanja Roma još uvijek nije zadovoljavajuće riješen, dodao je Kajtazi te istaknuo kako je za budućnost romske zajednice u Hrvatskoj izuzetno važno raditi na obrazovanju mladih naraštaja. – Prioriteti su i dovršenje projekata legalizacije romskih naselja i poboljšanje zdravstvene skrbi Roma, a trenutačno najveći problem velika je nezaposlenost Roma u Hrvatskoj, rekao je Kajtazi. 

Williams je izrazio želju susresti se s predstavnicima romske zajednice iz raznih dijelova Hrvatske, za što je dobra prigoda skorašnje obilježavanje Svjetskoga dana Roma koji će se svečano obilježiti u Hrvatskome saboru 8. travnja ove godine. Kajtazi je istaknuo kako se u Hrvatskoj 5. studenoga obilježava i Svjetski dan romskoga jezika te 2. kolovoza Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta. 
 

Author: Služba za medije