Potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner boravio u dvodnevnom radnom posjetu Washingtonu

Washington - Potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner koji je u dvodnevnom radnom posjetu Washingtonu odmah po dolasku u utorak 3. veljače navečer sudjelovao je na privatnoj večeri koju je organiziralo nekoliko senatora i članova Kongresa (Mark Walker, Mike Doyle, John Moolenaar, Raoul Labrador), a na koju je osim njega bilo pozvano tek nekoliko najuglednijih državnika iz raznih zemalja.

U srijedu 4. veljače imao je niz sastanaka u Kongresu USA. Tako je imao sastanke sa oba supredsjedatelja Odbora Kongresa sa odnose sa Hrvatskom koje poznaje već od ranije i sa kojima održava trajne odnose -  demokratskom zastupnicom Janice Hahn koja je inače u Kongresu i članica Odbora za promet i infrastrukturu te sa njenim suradnicima kojoj se zahvalio na njenom nastojanju na ravnopravnosti Hrvata u BiH o čemu je podnijela i rezoluciju u Kongresu te sa republikanskim zastupnikom Davidom P. Joyceom, članom Pododbora Kongresa za financije/dotacije za unutarnje poslove, vojne građevine i veterane te transport i urbani razvoj i njegovim suradnicima kojem je zahvalio na njegovom nastojanju oko potpisivanja ugovora između USA i Hrvatske o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

Sastao se i sa republikanskim kongresmenom Robertom B. Aderholtom, predsjednikom  vjerojatno najvažnijeg Pododbora Kongresa za financije/dotacije  u čijoj su jurisdikciji Ministarstvo poljoprivrede, ruralnog razvoja te srodne agencije, uključujući i Agenciju za hranu i lijekove (FDA). On je i potpredsjednik Pododbora za trgovinu, pravdu i znanost u čijoj su jurisdikciji Ministarstvo trgovine, Ministarstvo pravosuđa, NASA itd.  a također je član Pododbora za obranu u čijoj su jurisdikciji Ministarstvo obrane, kopnena vojska, mornarica, avijacija, CIA itd.

Akademik Reiner razgovarao je i sa zastupnicima u Kongresu republikancem Jeffom Fortenberryem i Tim Ryanom koji su oboijca članovi zacijelo najvažnijeg odbora Kongresa – Odbora za financije/dotacije koji nadzire trošenje vladinih sredstava (zastupnik Ryan je član i važnog Odbora za proračun Kongresa). Susreo se također i sa demokratskim zastupnikom Kongresa Michael M Honda koji je također član Odbora za financije/dotacije Kongresa.

Akademik Reiner sastao se i sa svojim dugogodišnjim poznanikom ambasadorom Tony P. Hallom koji je bio 24 godine zastupnik Demokratske stranke u Kongresu i tri je puta bio predlagan za Nobelovu nagradu za mir zbog svojih zasluga u borbi protiv siromaštva i gladi u svijetu.

Potpredsjednik Reiner vodio je u Kongresu razgovore poglavito o tri teme: o načinima na koje Hrvatska može pomoći stabilnosti susjedne države BiH zalažući se za ravnopravnost hrvatskog naroda kao jednog od tri konstitutivna naroda uz isticanje činjenice da nema stabilne BiH bez ravnopravnosti Hrvata koja je zajamčena i ustavom te države, o mogućnosti ukidanja USA viza za hrvatske građane jer je Hrvatska jedna od samo nekoliko zemalja članica EU čiji građani još trebaju vize za ulazak u USA i o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

U četvrtak 5. veljače potpredsjednik Reiner je sudjelovao na Predsjedničkom molitvenom doručku kojeg je predvodio predsjednik USA Barack Obama. Na tom su događaju osim predsjednika Obame sudjelovali i mnogi članovi vlade USA, te više desetaka senatora i kongresmena kao i niz uglednika iz čitavog svijeta, imeđu ostalih i Dalaj Lama, nekoliko premijera i predsjednika država te više ministara i predsjednika parlamenata raznih zemalja.  

Nakon Predsjedničkog doručka akademik Reiner je u Kongresu USA imao sastanak sa republikanskim zastupnikom Steve Scaliseom, predsjednikom Kluba zastupnika Republikanske stranke u Kongresu i članom Kongresnog odbora za energetiku i trgovinu sa kojim je razgovarao o organizaciji rada i funkcioniranju Kongresa i o načinu parlamentarnog rada Republikanske stranke. Također se susreo sa svojom znanicom od ranije Nancy Pelosi, prvom ženom koja je bila predsjednica Kongresa i to u dva mandata, a sada je vođa Demokratske stranke u Kongresu. 

Susreo se i sa jednim od najuglednijih senatora John McCainom, svojedobnim kanadidatom za predsjednika USA koji je sada predsjednik Senatskog odbora za oružane snage i član Senatskog odbora za domovinsku sigurnost i vladine poslove.

Potpredsjednik Reiner se prije odlaska iz Washingtona susreo i sa Zvonkom Labašom, potpredsjednikom Nacionalne federacije amerikanaca hrvatskog podrijetla, ključnom organizacijom koja promiče interese naših iseljenika u USA, sa kojim je razgovarao o načinima na koje Hrvatska može učvrstiti svoje veze sa iseljeništvom koje je bitni dio hrvatskog nacionalnog korpusa. 

Author: Ured potpredsjednika Sabora