Voditelj izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini OESS-a Tonino Picula u radnom posjetu BiH

Sarajevo - Voditelj izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a Tonino Picula boravio je 20. i 21. listopada 2008. u Sarajevu gdje je višenacionalno izaslanstvo Parlamentarne skupštine OESS-a, predvođeno posebnim skupštinskim predstavnikom OESS-a za jugoistočnu Europu Robertom Battellijem, posjetilo Misiju OESS-a u BiH te sudjelovalo na okruglom stolu na temu "Suzbijanja trgovanja ljudima", održanom u suorganizaciji Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Za radnoga posjeta Misiji OESS-a u BiH vršitelj dužnosti šefa Misije OESS-a, veleposlanik Vadim Kuznetsov upoznao je OESS-ove parlamentarce s radom i zadaćama njegove terenske Misije. U svom izlaganju na okruglom stolu u bosansko-hercegovačkom Parlamentu Tonino Picula istaknuo je kako je Republika Hrvatska duži niz godina uključena u aktivnosti Međunarodne zajednice u području suzbijanja trgovanja ljudima - od potpisivanja međunarodnih konvencija s pripadajućim protokolima do izgradnje iznimno kvalitetnoga zakonodavnoga okvira - za borbu protiv tog najbeskrupuloznijeg oblika kršenja ljudskih prava, radi stvaranja ilegalnoga profita od kojega zbog njegove globalne rasprostranjenosti nije izuzeta gotovo niti jedna država na svijetu.

S tim u vezi posebno je naglasio da je RH jedna od rijetkih država koja sankcionira korisnike usluga žrtava trgovanja ljudima. OESS-ovo parlamentarno izaslanstvo posjetilo je i nevladinu organizaciju "La Strada" u Mostaru koja se bavi prevencijom trgovine ženama i djecom.

Author: Služba za odnose s javnošću