Bojan Glavašević i Marijana Balić sudjelovali na sastanku predsjednika odbora uključenih u COSAC

Sofija – U sklopu parlamentarne dimenzije bugarskog predsjedanja Vijećem Europske unije, u Sofiji je 21. i 22. siječnja 2018. održan sastanak predsjednika odbora uključenih u Konferenciju odbora za poslove Unije parlamenata Europske unije (COSAC).

Sastankom, na kojem su sudjelovali potpredsjednik Odbora za europske poslove Bojan Glavašević i članica Odbora Marijana Balić, predsjedao je predsjednik Odbora za europske poslove i nadzor fondova EU-a bugarskog Narodnog sobranja Kristian Vigenin.

Sudionicima sastanka uvodno su predstavljeni prioriteti bugarskog predsjedanja Vijećem, a uslijedile su rasprave o budućnosti Europske unije i europskim makroregionalnim strategijama. Bugarsko predsjedanje usmjereno je na politike namijenjene mladima, jačanje stabilnosti i sigurnosti, digitalno gospodarstvo te na europsku perspektivu zemalja takozvanog Zapadnog Balkana. Povratak politike proširenja među prioritetne europske politike je većina sudionika sastanka COSAC-a posebno pozdravila.

U raspravi o budućnosti Europe potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans istaknuo je kako je u središtu europskih integracija oduvijek bila ideja konvergencije te se založio za jačanje europske solidarnosti. Među europskim projektima koji promiču konvergenciju i solidarnost ističu se makroregionalne strategije, kojima je bila posvećena posljednja rasprava sastanka. Kao dodana vrijednost makroregionalnih strategija istaknuto je njihovo uključivanje kako država članica EU-a, tako i susjednih država, što doprinosi širenju europskih vrijednosti.

Sastanak je zaključen najavom plenarnog sastanka COSAC-a, koji će se održati od 17. do 19. lipnja 2018., također u Sofiji. Na sastanku će između ostaloga biti riječi o Europskoj povelji socijalnih prava, kohezijskoj politici i međuparlamentarnoj suradnji u kontekstu rasprave o primjeni načela supsidijarnosti i proporcionalnosti.

Author: Odbor za europske poslove