Goran Marić primio izaslanstvo parlamenta Republike Latvije

Zagreb - Predsjednik Odbora za financije i državni proračun Goran Marić i članovi Odbora održali su sastanak s izaslanstvom parlamenta Republike Latvije na čelu s predsjednikom parlamenta Gundarsom Daudzeom.

Predsjednik Odbora Goran Marić uvodno je predstavio djelokrug i način rada Odbora za financije i državni proračun, istaknuvši da je u posljednje dvije godine ovaj Odbor održao čak 50 sjednica. Razmijenjena su iskustva u radu srodnih odbora u obje zemlje, posebno sa stajališta stabiliziranja fiskalne politike u razdoblju ekonomske krize. Sugovornici su se složili da je potreban snažniji nadzor bankarskog sektora kako bi se u budućnosti smanjio rizik od sličnih financijskih potresa u svjetskoj ekonomiji.

U razgovoru su uspoređeni modeli ublažavanja posljedica krize i realizirani projekti usmjereni prema oporavku gospodarske djelatnosti i izlasku iz recesije. Obje države iskusile su u proteklom razdoblju smanjeno punjenje proračuna, rast nezaposlenosti i pad gospodarske aktivnosti. Predsjednik Odbora za financije i državni proračun Goran Marić rekao je da Hrvatsku očekuje daljnje smanjivanje proračunskih rashoda, što je Latvija već ostvarila. Ipak, sugovornici su zaključili da postoje naznake oporavka ekonomije te je prioritet obiju zemalja poticati gospodarsku aktivnost. Predsjednik parlamenta Latvije Gundars Daudze rekao je da je u narednom razdoblju prioritet ispuniti kriterije iz Maastrichta kako bi Latvija 2014. godine uvela euro kao svoju valutu.

Sugovornici su ocijenili mogućnosti suradnje dvije zemlje iznimno velikima, posebno u segmentu gospodarstva. Predsjednik parlamenta Gundars Daudze zahvalio je na konstruktivnom razgovoru, rekavši da se nada da će i ovaj posjet biti poticaj za unaprjeđenje gospodarske suradnje.

Author: Služba za odnose s javnošću