Zastupnici nacionalnih manjina primili izaslanstvo Odbora za prekogranične Čehe iz češkog parlamenta

Zagreb - Zastupnici nacionalnih manjina Zdenka Čuhnil, Šemso Tanković, Furio Radin i Milorad Pupovac primili su u radni posjet Odbor za prekogranične Čehe parlamenta Republike Češke. Sastanku su nazočili predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske Aleksandar Tolnauer i predstojnica Vladinog Ureda za nacionalne manjine Milena Klajner.

Zdenka Čuhnil zahvalila je Republici Češkoj na sveukupnoj potpori Hrvatskoj od neovisnosti pa do danas, s posebnim naglaskom na podršku u kontekstu pristupanja Hrvatske europskim integracijama. Na sastanku se razgovaralo o položaju manjina u RH, zakonodavnom okviru te manjinskoj politici.

Zastupnica Čuhnil predstavila je položaj Kluba nacionalnih manjina u Hrvatskome Saboru, sustav izbora zastupnika nacionalnih manjina, a informirala je goste i o broju predstavnika pojedine nacionalne manjine. U nastavku se razgovaralo o sporazumu koji su nacionalne manjine potpisale s Vladom Republike Hrvatske te temeljnim principima i zahtjevima manjina koji su sporazumom definirani. Bilo je riječi i o konkretnim zahtjevima manjina koji se odnose na probleme dvojezičnosti, socijalno-ekonomski razvoj te razvoj institucija nacionalnih manjina.

Predstavnici Odbora za prekogranične Čehe i zastupnici nacionalnih manjina složili su se da sudjelovanje nacionalnih manjina u političkom životu svake države predstavlja unapređenje demokracije, ali da još uvijek postoji dovoljno prostora za širenje daljnje tolerancije.

Author: Služba za odnose s javnošću