Predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol primila veleposlanika Kraljevine Španjolske Manuela Salazara

Zagreb - Predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskoga sabora Gordana Sobol primila je u radni posjet veleposlanika Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj Manuela Salazara.

Španjolska za vrijeme svog predsjedanja Europskom unijom izlazi s inicijativama vezanima uz borbu protiv nasilja u obitelji i općenito temama ravnopravnosti spolova koje želi predstaviti najvišim tijelima Europske unije. Cilj je usvajanje zajedničke strategije i zajedničko djelovanje. "Za nas je pitanje jednakosti spolova jedno od najvažnijih pitanja našeg predsjedanja EU-om", istaknuo je veleposlanik, dodajući da učinak tih inicijativa i programa treba biti vidljiv u stvarnom životu. Izložio je glavne aktivnosti koje Španjolska poduzima i kani poduzeti na planu ravnopravnosti spolova i borbe protiv nasilja u obitelji za vrijeme svog predsjedanja EU-om.  „Želimo postići jednakost spolova i na socijalnom i na gospodarskoj razini, jer su žene često puno manje plaćene od muškaraca za isti posao, što je neprihvatljivo", rekao je veleposlanik, istaknuvši da se samo na principima jednakosti spolova treba graditi gospodarska strategija EU.
 
Gordana Sobol izrazila je otvorenost Hrvatske za sve inicijative, kao i spremnost za sudjelovanjem u programu kojeg je predstavilo španjolsko predsjedništvo, a koji će se provoditi i za vrijeme belgijskog i mađarskog šestomjesečnog predsjedanja EU-om. Dapače, Hrvatska je voljna pripomoći idejama, ali i svojim iskustvima na planu ravnopravnosti spolova. Sobol je istaknula da je Hrvatska posljednjih desetak godina učinila velike napore i vidljive pomake u borbi protiv nasilja u obitelji i zaštiti žrtava nasilja. "Brojke su još uvijek velike, ali najviše postignuće je to da smo te brojke i nasilje izvukli na svjetlo dana i održali niz kampanja kako bismo rekli da je to kažnjivo, protivno svim zakonima i politikama koje smo donijeli".
 
Zastupnica drži da je Hrvatska napravila ogromne iskorake u zakonodavnom dijelu na planu ravnopravnosti spolova. Ipak, još ima određenih problema u implementaciji određenih strategija, politika i zakona, dodala je Sobol. Naime, naspram opredijeljenosti za promicanje i provođenje politike ravnopravnosti spolova koja je neupitna na državnoj razini, gdjegod još ima zadrške na lokalnoj razini, posebice u provođenju takve politike, komentirala je Sobol.  Istaknula je da je postotak žena u političkom odlučivanju na državnoj razini u prosjeku između 21 i 23 posto, dok je velik pomak učinjen u tijelima odlučivanja na lokalnoj razini, gdje je ta razina odlučivanja žena podignuta s 14 na 24 posto. Osvrnula se na novi Zakon o ravnopravnosti spolova koji je donesen u ljeto 2008. godine i koji je doprinio da političke stranke na svoje liste uvrštavaju znatno više žena. Na kraju razgovora iznesena je zajednička inicijativa za povezivanjem parlamentarnih odbora Hrvatske i Španjolske koji se bave tematikom ravnopravnosti spolova.

Author: Služba za odnose s javnošću