Ines Strenja-Linić sudjeluje na konferenciji posvećenoj zdravlju žena i djece izbjeglica

Malta - Predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ines Strenja-Linić sudjeluje na konferenciji Women in Parliaments posvećenoj zdravlju žena i djece. Konferencija se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Malte Marie Louise Coleiro Preca, a okuplja zastupnice iz nacionalnih parlamenata država članica te predstavnike institucija i tijela Europske unije i udruga civilnog društva koje se brinu o zdravlju žena i djece izbjeglica.

Konferenciju je otvorila predsjednica Malte Coleiro Preca govorom o problemu migracija kao posljedici ratnih događanja, odnosno siromaštva i visokom udjelu žena migrantica i izbjeglica te je pozvala sudionike na holistički pristup u poboljšavanju uvjeta njihove zdravstvene skrbi.

Predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ines Strenja-Linić je, uz potpredsjednicu talijanskog Senata Lindu Lanzillotu i direktora Europskog potpornog ureda za azil Josea Carreiru, sudjelovala na glavnom panelu o zdravlju žena i djece, izbjeglica i migranata. Održala je izlaganje o hrvatskom iskustvu pružanja zdravstvene zaštite tijekom posljednjeg migrantskog vala od rujna 2015. do ožujka 2016. tijekom kojeg je Hrvatska evidentirala više od 600 000 migranata i izbjeglica odnosno, 17 posto žena i 30 posto maloljetnih osoba od čega 40 posto djevojčica i 59 posto dječaka. Posebna pažnja tijekom zbrinjavanja izbjeglica posvećivala se posebno ranjivoj skupni žena koje su dolazile kao trudnice, dojilje i samohrane majke s malom djecom, istaknula je Strenja Linić te naglasila važnost osiguravanja sveobuhvatnog i koordiniranog upravljanja zdravstvenom skrbi žena i djece na europskoj i nacionalnim razinama.

Sudionice konferencije posjetile su i centar za smještaj izbjeglica na Malti Hal Fal Open Center sa smještajnim kapacitetom od 1500 osoba, koji je osnovala i kojim upravlja malteška Agencija za tražitelje azila.

Author: Služba za medije