Na prvoj sjednici Odbora za europske poslove predstavljeni prioriteti litavskog predsjedanja Vijećem Europske unije

Zagreb – U Hrvatskome saboru održana je prva sjednica novoosnovanog Odbora za europske poslove na kojoj je voditelj Ureda veleposlanstva Republike Litve u Zagrebu Deividas Stankevičius predstavio prioritete litavskog predsjedanja Vijećem Europske unije. Uz predsjednika Odbora za europske poslove Daniela Mondekara, potpredsjednika Jozu Radoša i članove Odbora sjednici su prisustvovali i neki od hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu.

Deividas Stankevičius je istaknuo kako je devet godina nakon ulaska u Europsku uniju Republika Litva 1. srpnja prvi put preuzela rotirajuće predsjedništvo Vijeća te kako osobitom čašću smatra to što Litva prva predsjeda najvećom Europskom unijom do sada. Litavskim predsjedanjem dominirat će gospodarske teme, a glavni su ciljevi predsjedanja  ostvarivanje vjerodostojne, rastuće i otvorene Europske unije. Stankevičius je objasnio kako će Litva raditi na osiguranju održivosti financiranja, primjeni poboljšanog gospodarskog upravljanja, zaštiti financijskih interesa Europske unije i država članica te poticanju zapošljavanja i gospodarskog rasta. Među najvažnijim zadaćama litavskog predsjedništva donošenje je niza europskih akata kojima će se osigurati početak primjene Višegodišnjeg financijskog okvira za razdoblje od 2014. do 2020. godine. U okviru prioriteta osiguranja otvorenosti Europe, Litva će osobitu pažnju posvetiti Istočnom partnerstvu i politici proširenja Europske unije.

Održavanjem sjednice posvećene prioritetima litavskog predsjedanja Vijećem Europske unije Odbor za europske poslove nastavlja praksu koju je u sedmom sazivu Sabora započeo Odbor za europske integracije, radno tijelo koje je prestalo djelovati stupanjem na snagu novoga saborskog Poslovnika 1. srpnja 2013. 
 

Author: Odbor za europske poslove