Ivan Jarnjak primio turskog ministra vanjskih poslova Ahmeta Davutoğlua

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Ivan Jarnjak primio je u posjet ministra vanjskih poslova Republike Turske Ahmeta Davutoğlua. 

Odnosi dviju zemalja ocijenjeni su kao prijateljski i sadržajni, a posebno je važna činjenica da su i konkretizirani brojnim projektima i bilateralnim ugovorima, složili su se sugovornici. U razgovoru je izdvojena bogata međuparlamentarna suradnja koja najvjernije odražava zajedničke želje dvaju naroda. Potpredsjednik Sabora Ivan Jarnjak ovom je prilikom i osobno izrazio sućut turskoj delegaciji povodom nedavne tragedije koja se dogodila u rudniku pokraj grada Burse.

Središnje teme razgovora bile su suradnja Hrvatske i Turske u okviru NATO saveza te stanje u regiji. Ministar vanjskih poslova Republike Turske Ahmet Davutoğlu izdvojio je iznimno dobru suradnju Hrvatske i Turske u NATO savezu, kako u sklopu mirovnih misija tako i kroz poticanje zemalja jugoistočne Europe da ubrzaju svoj put prema članstvu u toj organizaciji. Potpredsjednik Sabora Ivan Jarnjak rekao je da Hrvatska u ovom trenutku sudjeluje u 16 mirovnih misija diljem svijeta te da ga posebno raduje činjenica što se odluke o sudjelovanju u takvim misijama u Hrvatskome saboru donose gotovo konsenzusom. 

Osvrnuvši se na stanje u regiji, sugovornici su se složili da je potrebno voditi aktivnu politiku kako bi i ostale zemlje regije ubrzale svoj put prema euroatlantskim integracijama. U tom procesu bitnu ulogu ima i Hrvatska koja je ušla u završnu fazu pregovora za pristupanje EU. Govoreći o Bosni i Hercegovini, zaključeno je kako treba očuvati njezinu cjelovitost na temeljima jednakosti triju konstitutivnih naroda. Ministar vanjskih poslova Republike Turske Ahmet Davutoğlu čestitao je Hrvatskoj na očekivanom završetku pregovora za pristupanje EU. Ivan Jarnjak rekao je da je Hrvatski sabor praktički prilagodio čitavo zakonodavstvo pravnoj stečevini EU, te da se Hrvatska nada tehničkom zaključivanju pregovora do kraja prve polovine 2010. godine.

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Ahmet Davutoğlu uputio je poziv predsjedniku Hrvatskoga sabora Luki Bebiću da posjeti Tursku te je potvrdio da će predsjednik turske Velike nacionalne skupštine Mehmet Ali Şahin posjetiti Hrvatsku sljedeće godine. 

Author: Služba za odnose s javnošću