Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.- 2017. "Vukovar - mjesto posebnog pijeteta"

Vukovar - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i brojni saborski zastupnici sudjelovali su na obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2017. pod geslom “Vukovar - mjesto posebnog pijeteta.”

Danas obilježavamo jedan od najtežih dana u hrvatskoj povijesti koji je, međutim, i dan kada smo se dodatno povezali i ojačali, izjavio je u povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković uoči početka komemorativnog programa u dvorištu vukovarske bolnice.

Vukovar je simbol hrvatskoga stradanja, ali i zajedništva i jedinstva hrvatskog naroda, istaknuo je Jandroković. Dodao je kako taj dan spomena na vukovarsku žrtvu sve u Hrvatskoj obvezuje da budemo bolji jedni prema drugima i da sve učinimo kako bi Hrvatska napredovala.

Predsjednik Sabora također je ocijenio kako Vukovar danas izgleda puno bolje, ali kao i ostale hrvatske sredine, treba radna mjesta.

Na pitanje novinara kada će u saborsku proceduru ući zakonska rješenja koja se tiču Vukovara, rekao je kako će se to dogoditi što prije.

Ocijenio je da su međudržavni odnosi Hrvatske i Srbije bitni za ovaj dio Europe, te da Srbija treba prihvatiti odgovornost za ratna događanja i racionalno i razborito graditi odnose s Hrvatskom.

"Hrvatska želi da se istina o agresiji na Vukovar zna i prizna od strane Srbije. Vidimo da ti procesi idu u Srbiji dosta sporo. Hrvatska je spremna pomoći Srbiji na putu prema EU. Ima još nekoliko teških i otvorenih pitanja, ali spremni smo ih riješiti, pod uvjetom da Srbija prihvati odgovornost za ono što se događalo, te racionalno i razborito gradi odnose s Hrvatskom".

Predsjednik Sabora Jandroković i brojni saborski zastupnici s ostalim državnim dužnosnicima, pripadnicima Hrvatske vojske, braniteljima i članovima obitelji poginulih, ubijenih i nestalih vukovarskih branitelja i mnogobrojnim građanima- hodočasnicima koji su u Vukovar došli iz svih dijelova Hrvatske, zatim su sudjelovali u Koloni sjećanja na vukovarske žrtve, koju su predvodili hrvatski branitelji Vukovara i članovi obitelji poginulih, ubijenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja Vukovara te nositelji 186 zastava ratnih postrojbi iz Domovinskog rata.

Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u spomen na branitelje i civile stradale u agresiji bivše JNA i paravojnih srpskih postrojbi na Vukovar 1991., počast žrtvama Vukovara su odali i zajednički vijenac u ime Republike Hrvatske položili predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Svetu misu za sve pokojne i nestale u Domovinskom ratu, koja je služena na Memorijalnom groblju, predvodio je požeški biskup, mons. Antun Škvorčević.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uz saborsko izaslanstvo položio je vijenac i upalio svijeću i na Spomen obilježju na mjestu masovne grobnice na Ovčari.

Author: Hina/Ured predsjednika Sabora