Čestitka predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića u povodu 8. listopada - Dana neovisnosti Republike Hrvatske

Zagreb - U povodu obilježavanja 26. obljetnice neovisnosti Republike Hrvatske, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je građanima čestitku sljedećeg sadržaja: 

-Uime Hrvatskoga sabora i u svoje osobno ime svim Hrvaticama i Hrvatima te građankama i građanima Republike Hrvatske čestitam državni praznik Dan neovisnosti.

Hrvatski sabor donio je 8. listopada 1991. Odluku o raskidu državnopravnih sveza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ. Odluka je bila završni čin okončanja postupka razdruživanja od drugih republika i pokrajina bivše države, koji je započet 25 lipnja 1991. kada je Hrvatski sabor donio Deklaraciju o proglašenju samostalne i suverene Republike Hrvatske i Ustavnu odluku o suverenitetu i samostalnosti Republike Hrvatske.

Tim državnim političko-pravnim aktima utemeljena je suvremena država Hrvatska, započeo je postupak razdruživanja od bivše države i pokrenut postupak za međunarodnopravno priznanje neovisne i samostalne države Hrvatske. Tim odlukama ostvarene su i višestoljetne težnje hrvatskoga naroda i najvažnija politička vizija prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i tadašnjeg državnog vodstva, a Hrvatski sabor još jednom je pokazao svoju ključnu ulogu u obrani nacionalnog suvereniteta i državnosti, slobode i demokracije.

Samostalna i suverena Hrvatska utemeljena je u Domovinskom ratu, koji je bio oslobodilački rat i legitiman u obrani hrvatskog naroda i države od velikosrpske agresije. Stoga, obilježavajući neovisnost Hrvatske svoju zahvalu moramo uputiti svim braniteljima, civilima i njihovim obiteljima koji su obranu svoje Domovine prihvatili kao najčasniji zadatak.

Danas, zadaća svih nas zajedno je da, u dijalogu i toleranciji, radimo na cjelokupnom razvoju Hrvatske kako bi naša Domovina bila zemlja pravne i socijalne sigurnosti, gospodarskog rasta, društvene pravednosti i solidarnosti i demografski obnovljena, na ponos svih nas i budućih naraštaja.

Sretan Dan neovisnosti Republike Hrvatske!
 

Author: Ured predsjednika Sabora