Predsjednik Sabora Petrov primio njemačkog veleposlanika Schultzea

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Božo Petrov primio je danas u nastupni posjet njemačkoga veleposlanika u Hrvatskoj Thomasa Eberharda Schultzea. Tijekom sastanka potvrđeni su odlični partnerski odnosi između dviju zemalja te razmotrene mogućnosti daljnjega jačanja bilateralne suradnje i suradnje unutar EU-a.

Predsjednik Sabora Petrov, ističući tradicionalno dobre odnose između dviju zemalja, još je jednom zahvalio Njemačkoj na potpori koju je Njemačka pružila Hrvatskoj na putu uključivanja u NATO i EU te unutar institucija EU-a. – Naša je želja intenzivirati parlamentarnu suradnju, a jačanju sveukupnih političkih odnosa zasigurno će pridonijeti i predstojeći posjeti ministra vanjskih i europskih poslova i predsjednika hrvatske Vlade Njemačkoj, rekao je Petrov. Podsjetio je da je Njemačka  jedan od najznačajnijih hrvatskih gospodarskih partnera, no da postoji prostor za daljnje osnaživanje ovoga vida suradnje, ne samo na bilateralnoj razini već i u okviru europskih fondova i fondova EBRD-a u raznim područjima od zajedničkoga interesa.

Veleposlanik Schultze naglasio je da Njemačka smatra Hrvatsku ne samo značajnim partnerom unutar Europske unije već i faktorom stabilnosti u jugoistočnoj Europi. Govoreći o nastavku suradnje na razini parlamenata, Schultze je najavio posjet Hrvatsko-njemačke parlamentarne skupine prijateljstva Hrvatskoj koji će se realizirati od 7. do 9. prosinca. Gospodarsku suradnju ocijenio je odličnom i vrlo dinamičnom, pri čemu je istaknuo i djelovanje Hrvatsko-njemačke gospodarske komore čiji broj članova neprestano raste.

Sugovornici su tijekom susreta razmijenili mišljenja i o migrantskoj politici EU-a, mogućim posljedicama „BREXIT“ za Europsku uniju te ulozi koju hrvatska iseljenička zajednica u Njemačkoj može imati u povezivanju hrvatske i njemačke poslovne zajednice.

Author: Služba za medije