Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sastao se s predsjednikom Poljske Andrzejom Dudom

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković održao je danas radni ručak s predsjednikom Poljske Andrzejom Dudom, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj. 

Sugovornici su istaknuli kako su bilateralni odnosi dviju zemalja izvrsni, prijateljski i sve intenzivniji te kako Hrvatska i Poljska imaju bliska i podudarna stajališta o mnogim vanjskopolitičkim temama u kontekstu EU, ali i na globalnoj razini, kao saveznici u okviru NATO-a.

Istaknuti su zajednički interesi vezani uz Inicijativu triju mora na kojoj aktivno surađuju predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović  i predsjednik Poljske Andrzej Duda, koji je izrazio želju da se i parlamenti uključe u tu Incijativu. Predsjednik Sabora Jandroković potvrdio je interes za jačanje suradnje u okviru Inicijative triju mora, koja nam, naglasio je, otvara novi prostor u smislu sigurnosti te posebice osnaživanja  gospodarskog razvoja i suradnje  zemalja uključenih u Inicijativu triju mora. „Želimo afirmirati srednjoeuropsku i mediteransku pripadnost Hrvatske i ova Inicijativa nam upravo pruža tu  mogućnost – istaknuo je predsjednik Sabora Jandroković.   

Razgovaralo se i o daljnjim mogućnostima produbljivanja suradnje Hrvatske i Poljske u području gospodarstva, energetike, prometa i pomorstva. 

Author: Ured predsjednika Sabora