Predsjednik Sabora Petrov sudjelovao na obilježavanju obljetnice akcije "Plitvice" i pogibije Josipa Jovića

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Božo Petrov sudjelovao je u petak na obilježavanju 26. obljetnice akcije „Plitvice“ i pogibije Josipa Jovića, prvog hrvatskog redarstvenika  kojoj su prisustvovali i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, ministri obrane i unutarnjih poslova Damir Krstičević i Vlaho Orepić, sudionici akcije "Plitvice", pripadnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata - Udruga ratnih pripadnika ATJ Lučko 90, Udruga Tigar 90/91 Rakitje, Udruga PJP Kumrovec 90 i Udruga Prvi hrvatski redarstvenik te polaznici i nastavnici "Policijske škole Josipa Jovića". 

Predsjednik Hrvatskoga sabora Božo Petrov kazao je da će povijest žrtvu Josipa Jovića i sve žrtve Domovinskog rata zabilježiti kao heroje koji će živjeti u našim mislima i molitvama sve dok ova država bude postojala. -Josip Jović i mnoge žrtve poslije njega ugradili su neprocjenjivi temelj pri stvaranju Republike Hrvatske i zaslužni su što je danas ovakvu baštinimo, ističe predsjednik Sabora. 

- Svjesni smo da ne postoje riječi kojima bismo mi danas ovdje mogli olakšati tugu Josipove obitelji i njegovih prijatelja i suboraca jer je žalost jednako duboka kao i toga dana kad su dobili tu vijest. Zbog svih onih koji su svoje živote dali za našu državu naša je zadaća i odgovornost učiniti je što boljim mjestom za život, njihove žrtve obvezuju, poručio je.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović rekla je da ime Josipa Jovića postalo simbolom hrabrosti hrvatskih branitelja, a akcija na Plitvicama povijesni događaj čije obilježavanje svake godine okuplja i podsjeća na hrabrost i odlučnost ljudi koji su u prvim danima rata, iako malobrojniji i slabije naoružani, bili spremni žrtvovati život za ideal slobode i neovisnosti.-  Oni su časno izvršili svoju dužnost i predali nam u ruke ključeve budućnosti. Predsjednica  je također istaknula da je akcija na Plitvicama pokazala da su ključni čimbenici nacionalnih i državnih uspjeha zajedništvo, samopouzdanje, odlučnost, moralna snaga i jasni politički ciljevi.

Nazočnima su se obratili i ministri obrane i unutarnjih poslova Damir Krstičević i Vlaho Orepić te sudionik akcije "Plitvica" Stjepan Cifrek koji je poručio kako danas, u miru, branitelji očekuju da se sve pozitivne snage u zemlji ujedine i završe posao koji su oni započeli – izgradnju  pravednoga društva te da se zajednički uhvate u koštac s nepravdama, kriminalom i korupcijom.

Ispod spomen-obilježja prvome poginulom redarstveniku Josipu Joviću položen je zajednički vijenac predsjednice Republike Hrvatske, predsjednika Hrvatskoga sabora i predsjednika Vlade,  a cvijeće i svijeće zapalila su i brojna druga izaslanstva.

Jović je kao prva žrtva Domovinskoga rata poginuo u akciji hrvatske policije koja je bila reakcija na zauzimanje Nacionalnog parka Plitvice i blokiranja državne ceste D1 koja je spajala sjever i jug zemlje od strane pripadnika tzv. SAO Krajine. U akciji su sudjelovali pripadnici Jedinice za posebne namjene Rakitje, čiji je Jović bio pripadnik te pripadnici Antiterorističke jedinice Lučko. U rano jutro, na Uskrs u nedjelju 31. ožujka, po čemu je događaj zapamćen i kao "Krvavi Uskrs 1991.", pripadnici MUP-a krenuli su prema hotelu Jezero, a iz zasjede su na njih zapucali pobunjenici te je sukob trajao nekoliko sati. Poginuo je Jović, a devet policajaca je ranjeno.

Author: Služba za medije