Predsjednik Sabora Petrov primio apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj D'Errica

Zagreb -  Predsjednik Hrvatskoga sabora Božo Petrov primio je apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj Alessandra D'Errica.

Sugovornici su uvodno potvrdili odlične bilateralne odnose između Svete Stolice i Republike Hrvatske. –Sveta Stolica gleda na Republiku Hrvatsku kao na točku oslonca, nalazimo se na istim polovima i u okviru međunarodne politike te želimo dati svoj doprinos ukupnom razvoju zemlje, kazao je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj Alessandro D'Errico.

U nastavku se razgovaralo o ukupnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini na koju Sveta Stolica gleda s velikim interesom. Sveta Stolica i Republika Hrvatska trebaju zajedno djelovati u očuvanju položaja Hrvata u BiH, istaknuo je  apostolski nuncij Alessandro D'Errico te izrazio zabrinutost kontinuiranim demografskim padom Hrvata u BiH. 
Kao najvažnija područja od zajedničkog interesa Svete Stolice i RH u BiH nuncij je izdvojio reformski proces, posebice važnost promjene izbornog zakona, podršku europskom putu BiH te poticanje konkretnih ekonomskih planova kojima bi se poticalo zapošljavanje mladih.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Božo Petrov potvrdio je odgovornost RH za opstanak Hrvata u BiH. –Mi smo partner koji želi pomoći, BiH predstavlja vanjskopolitički prioritet za RH, no međunarodna zajednica se također treba više uključiti u rješavanje problema u BiH, kazao je Petrov. 

U nastavku su razmijenjena mišljenja i o postupku kanonizacije blaženog Alojzija Stepinca, a apostolski nuncij D'Errico izvijestio je predsjednika Sabora Petrova o radu Mješovitog povjerenstva Hrvatske biskupske konferencije i Srpske pravoslavne crkve.

Author: Služba za medije