U Pragu svečano otkrivena spomen-ploča Josipu Jurju Strossmayeru

Prag - Saborsko izaslanstvo na čelu s predsjednikom Božom Petrovom nazočilo je u utorak svečanom otkrivanju spomen-ploče biskupu Josipu Jurju Strossmayeru. 

-Biskup Strossmayer među mnogim je slavenskim narodima do danas upamćen kao njihov veliki mecena i podupiratelj. Na osobit način je volio Prag u koji je često navraćao i kojemu je posvetio i svoj putopis „Put Zlatnoga Praga“. Vrhunac njegova djelovanja čini posljednja četvrtina 19. stoljeća, razdoblje u kojemu se u europskim okvirima izgrađivao pojam nacije i nacionalne države. 

Strossmayer je itekako osjećao sudbinsku važnost toga procesa, a posebno potrebu afirmacije identiteta i posebnosti slavenskih naroda u Austro-ugarskoj monarhiji koji se prvotno ogledaju u njihovu dostojanstvu, jeziku, kulturi i povijesti, kazao je Petrov na svečanom otkrivanju spomen-ploče dodavši kako o tome koliko mu je češki narod bio blizak najbolje svjedoči Strossmayerov govor na svečanosti posvete katedrale u Đakovu 1882. godine, u kojemu je istaknuto mjesto pripalo „pobratimskom češkom narodu“ neslomive sile duha koji je „stalnijim radom i prosvjetom odolio neprijatelju“ očuvavši temelj narodnog opstanka.

Spomen-ploča postavljena je na praškom Strossmayerovom trgu na inicijativu predsjednika Hrvatsko-češkog društva Marijana Lipovca te u suradnji hrvatskog veleposlanstva, Grada Zagreba i načelnika gradske četvrti Praga 7 Jana Čižinskýa. Tekst spomen-ploče sastavio je Marijan Lipovac, a nacrt ploče izradio je arhitekt Vlado Milunić. 

J.J. Strossmayer (1815.-1905.), biskup đakovački i srijemski, utemeljitelj Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i zagovaratelj suradnje slavenskih naroda imenovan je 1888. godine počasnim građaninom Praga u kojemu je 1925. godine dobio i svoj trg. Svečanosti otkrivanja spomen-ploče nazočio je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Author: Služba za medije