Predsjednik Sabora primio zamjenika predsjednika Senata Republike Čile Balda Prokuricu

Zagreb – Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić primio je zamjenika predsjednika Senata Republike Čile Balda Prokuricu s izaslanstvom, kojemu je ovo već treći posjet Hrvatskoj. Zamjenik predsjednika Senata Prokurica je i predsjednik Skupine prijateljstva Čile-Hrvatska u čileanskom Senatu.

U razgovoru je potvrđeno da se odnosi Hrvatske i Čilea razvijaju na prijateljskim osnovama, uz uzajamno poštivanje i dobru razinu suradnje, a bitan čimbenik u bilateralnim odnosima je brojno hrvatsko iseljeništvo te njihovi potomci u Čileu.

Predsjednik Sabora Luka Bebić je čileansko izaslanstvo informirao o tijeku pregovora Hrvatske s Europskom unijom, kao i o pripremama za ulazak u NATO. Rekao je kako Hrvatska na prilagodbi za članstvo u Europskoj uniji nastavlja raditi nesmanjenom brzinom, bez obzira na trenutačne teškoće u samoj Uniji koje su nastale irskim odbijanjem Lisabonskog ugovora. 

U razgovoru sa članovima izaslanstva čileanskog Senata predsjednik Sabora je istaknuo kako Hrvatska pruža velike potencijale za tješnju gospodarsku suradnju s obzirom na to da njezin geografski položaj omogućuje dobru prometnu komunikaciju preko morskih luka Rijeka, Zadar i Ploče, željeznicom i riječnim putem sa srednjom Europom.

Zamjenik predsjednika čileanskog Senata Baldo Prokurica je istaknuo kako svaki put kad dođe, u Hrvatskoj uočava velike pozitivne promjene i vidljiv napredak zemlje. "Hrvatska ide odlučno i s ciljem", rekao je zamjenik predsjednika Senata Prokurica izrazivši podršku na tom putu. Predsjednika Sabora je pozvao da dođe u posjet Čileu, čime bi se ojačale već postojeće dobre i prijateljske veze između dvije zemlje.

Senator i član vladajuće Socijalističke stranke Jaime Naranjo Ortiz je izrazio žaljenje što se mornarički školski brod "Esmeralda", koji je ovih dana u hrvatskom akvatoriju, nakon čega plovi za Grčku, u nekim hrvatskim medijima naziva "brodom smrti". Istaknuo je kako "Esmeralda", koja je u Hrvatskoj boravila i 1971. godine, "predstavlja čileansku povijest s njezinim sjenama i svijetlim točkama" kao i da se Čile suočio s razdobljem desničarske diktature i raščistio ga. Predsjednik Sabora izrazio je čvrsto uvjerenje kako stav pojedinih medija o brodu "Esmeralda" ne odražava stav ukupne hrvatske javnosti, a osobito ne njezinog političkog dijela.

Author: Ured predsjednika Sabora