Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio glavnu guvernerku Kanade Michaëlle Jean

Zagreb – Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić primio je glavnu guvernerku Kanade Michaëlle Jean u sklopu njenog službenog posjeta Hrvatskoj.

U srdačnom i prijateljskom razgovoru predsjednik Sabora Bebić i kanadska glavna guvernerka Jean izrazili su zadovoljstvo razvojem odnosa Hrvatske i Kanade, koji su u snažnom usponu. Glavna je guvernerka posjet predsjednika Sabora Kanadi u lipnju ove godine ocijenila uspješnim izrazivši zadovoljstvo što je njen posjet Hrvatskoj uslijedio u relativno kratkom vremenu nakon toga. "Važno je imati česte posjete na visokoj državnoj razini", rekla je, pojasnivši kako je svrha njenog posjeta da potvrdi dobre odnose Kanade i Hrvatske kao i da utvrdi na koje bi se načine mogla pojačati suradnja dviju država.

Predsjednik Sabora izvijestio je glavnu guvernerku o hrvatskim pregovorima s Europskom unijom i procesu prilagodbe zakonodavstva, za koji je kazao da je pred zaključenjem. Posebno je istaknuo želju Hrvatske da zemljama jugoistoka Europe ostane otvorena perspektiva ulaska u Europsku uniju i NATO jer smatra da ove integracije snažno doprinose stabilnosti, učvršćenju mira i potiču razvoj regije. Ponovio je i spremnost Hrvatske da zemljama regije pruži svaku moguću pomoć i podršku na tom putu.

Glavna guvernerka Kanade istaknula je važnost hrvatskog članstva u NATO-u, čime su Kanada i Hrvatska postale saveznice, a podržala je i što skoriji ulazak Hrvatske u EU. "Što brže Hrvatska uđe u EU, to će biti bolje ne samo za Hrvatsku, nego i za cijelu regiju", kazala je dodavši kako je impresionirana napretkom, koji je Hrvatska ostvarila u razdoblju od Domovinskog rata.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić i glavna guvernerka Kanade Michaëlle Jean razgovarali su također o situaciji u Afganistanu i suradnji hrvatskih i kanadskih vojnika u toj zemlji, kojom su obje strane vrlo zadovoljne. U vezi s time zaključeno je da vojni angažman nije održivo rješenje na dugi rok i da treba raditi na izgradnji kapaciteta koji će osigurati vladavinu zakona i pravde i time omogućiti vlastima da same upravljaju zemljom.

Author: Ured predsjednika Sabora