Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio švedskog veleposlanika Vahlquista

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je u nastupni posjet veleposlanika Kraljevine Švedske Fredrika Vahlquista.

Predsjednik Sabora Bebić sa švedskim je veleposlanikom Vahlquistom, osim o bilateralnim odnosima koji su ocjenjeni kao izvrsni i prijateljski, te o dobroj bilateralnoj suradnji, razgovarao o procesima ratifikacije Lisabonskog ugovora i proširenja Europske unije. Švedska predsjedava Europskom unijom u drugoj polovici 2009. godine, a Hrvatska planira završiti pregovore s EU do kraja švedskog predsjedanja. 

Predsjednik Sabora švedskog je veleposlanika izvijestio da će Hrvatska uskoro završiti proces prilagodbe hrvatskog zakonodavstva europskome, nakon čega hrvatska vlada mora donijeti određeni broj podzakonskih akata. U vezi s pregovorima Hrvatske s EU dao je čvrsta jamstva o namjeri Hrvatske da izjavom potvrdi kako ničime ne prejudicira granicu sa Slovenijom u okviru predpristupnih pregovora, te je i dalje spremna problem hrvatsko-slovenske granice iznijeti pred međunarodno pravno tijelo, kako je to uostalom dogovorila i s Crnom Gorom. 

Švedski veleposlanik Vahlquist izrazio je zadovoljstvo stavovima Hrvatske kao i nadu da će se problem zastoja u pregovorima Hrvatske s EU uspješno riješiti pod francuskim predsjedanjem.
 

Author: Ured predsjednika Sabora