Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić primio predsjednika Republike Slovenije Danila Türka

Zagreb – Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić razgovarao je s predsjednikom Republike Slovenije Danilom Türkom u sklopu njegovog posjeta Republici Hrvatskoj o ukupnim bilateralnim odnosima i o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji.

U razgovoru je istaknuto kako su Hrvatska i Slovenija upućene jedna na drugu, te se trebaju međusobno pomagati u njihovim ambicijama.

Predsjednik Sabora je kazao kako Hrvatska želi predpristupne pregovore završiti do kraja 2009. godine, sukladno onome kako je to u strategiji proširenja ovog mjeseca predstavila i Europska komisija. U vezi s time, predsjednika Slovenije je informirao o ovogodišnjoj dinamici prilagodbe hrvatskog zakonodavstva europskome u Hrvatskom saboru, o radu saborskog Nacionalnog odbora za praćenje pregovora i o političkom konsenzusu koji postoji među svim parlamentarnim strankama u pogledu ulaska Hrvatske u EU i NATO te u pogledu borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Slovenski je predsjednik ustvrdio kako postoji potreba da se između dvije države razvije intenzivnija komunikacija izrazivši nadu da će ovaj posjet pridonijeti tome. U tom je kontekstu posebno istaknuo suradnju parlamenata. Složio se s predsjednikom Sabora da parlamentarci, za razliku od predstavnika izvršne vlasti, mogu razgovarati otvorenije i neposrednije, te je naglasio važnu ulogu parlamenata kao kreatora javnog mišljenja.

Predsjednik Sabora Bebić je izrazio spremnost hrvatske strane da o svim pitanjima razgovara otvoreno i u prijateljskom duhu. To potvrđuje i činjenica da Hrvatska ničime ne prejudicira razgraničenje između Hrvatske i Slovenije, naglasio je predsjednik Sabora ukazavši na to da nerazriješena granična pitanja nisu nikada bila prepreka ulasku bilo koje države u članstvo Europske unije.
 

Author: Ured predsjednika Sabora