Predsjednik Sabora primio Princa i Velikog Meštra Suverenog viteškog Malteškog reda fra Matthewa Festinga

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je Princa i Velikog meštra Suverenog viteškog Malteškog reda fra Matthewa Festinga, koji s izaslanstvom boravi u višednevnom službenom posjetu Hrvatskoj prvi put nakon deset godina.

Predsjednik Sabora je zahvalio na velikom doprinosu pripadnika Suverenog viteškog Malteškog reda Hrvatskoj, prije svega na području Slavonije, tijekom Domovinskog rata. Oni su tada dopremali humanitarnu pomoć i na druge načine pomagali hrvatskim građanima. Izrazio je nadu da će ovaj posjet još više poboljšati međusobne odnose, kao i da će pridonijeti tome da se razmotri mogućnost uspostave nacionalne asocijacije Suverenog viteškog Malteškog reda u Hrvatskoj.

Princ i Veliki meštar Suverenog viteškog Malteškog reda fra Matthew Festing je izrazio svoje osobno veliko zadovoljstvo što će imati priliku vidjeti mnoge promjene do kojih je došlo nakon njegovog zadnjeg posjeta Hrvatskoj. U vezi s mogućnošću osnivanja nacionalne asocijacije Suverenog viteškog Malteškog reda u Hrvatskoj izrazio je uvjerenje kako je to pitanje vremena, no prije toga je potrebno dobro postaviti i organizirati strukturu na samom terenu. Suradnja pojedine države i Suverenog viteškog Malteškog reda odvija se najprije na razini veleposlanstava, zatim preko organizacije koja je pod nadzorom veleposlanstva Suverenog viteškog Malteškog reda, te ona onda zatim prerasta u nacionalnu asocijaciju.

Povijest Malteških vitezova usko je povezana s hrvatskom poviješću. Dva hrvatska bana bili su malteški vitezovi - u 14. st. Ivan od Paližne i početkom 16. st. Petar Berislavić., biskup i ban, koji je poginuo u borbi, a Hrvatskoj je pribavio naslov „predziđe kršćanstva“.

U Republici Hrvatskoj već 15 godina djeluje Hrvatska malteška služba koja skrbi za djecu s posebnim potrebama, mlade invalide i općenito ljude u potrebi.
  
 
 

Author: Ured predsjednika Sabora