Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio predsjednicu bugarskog Narodnog sobranja Cecku Cačevu

Zagreb - Iskustva Hrvatske i Bugarske u pregovorima s Europskom unijom, te jačanje parlamentarne suradnje u okviru EU bile su glavne teme razgovora koje su predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić i njegova bugarska kolegica Cecka Cačeva vodili u Zagrebu.

Predsjednica Narodnog sobranja Republike Bugarske Cecka Cačeva boravi u službenom posjetu Hrvatskoj. "Razgovarali smo o iskustvima i problemima koje su Hrvatska i Bugarska imale tijekom pregovaračkog procesa s EU", rekao je nakon razgovora Bebić. Naglasio je kako će dvije zemlje "intenzivirati parlamentarnu suradnju i otvoriti neka pitanja koja vlade mogu racionalizirati i rješavati". "Naglasili smo potrebu parlamentarne suradnje jer novi okviru EU-a izglasavanjem i ratifikacijom Lisabonskog ugovora nacionalne parlamente i Europski parlament stavljaju u jednu novu ulogu. Ta nova aktivnija uloga zapravo znači ublažavanje demokratskog deficita koji postoji između izvršnih organa EU i pojedinih zemalja", rekao je Bebić.

Predsjednica bugarskog parlamenta naglasila je da je Bugarska spremna s Hrvatskom podijeliti sva svoja iskustva u pregovaračkom procesu EU-a. "Hrvatski je sabor prihvatio veliku količinu normativnih akata potrebnih za usklađivanje s europskim zakonodavstvom. Znamo da je to težak zadatak, ali uvjereni smo da će se uz napor svih hrvatskih institucija pregovori brzo i uspješno završiti", rekla je Cačeva.

Author: Ured predsjednika Sabora/Hina