Predsjednik Sabora sudjelovao na obilježavanju 65. obljetnice Prvog zasjedanja ZAVNOH-a

Otočac - Pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora danas je proslavljena 65. obljetnica Prvog zasjedanja ZAVNOH-a. Na svečanoj akademiji, uz mnogobrojne antifašiste, bilo je nazočno izaslanstvo Hrvatskoga sabora na čelu s predsjednikom Lukom Bebićem, predstavnici parlamentarnih stranaka, Ličko-senjske županije, grada Zagreba te susjednih gradova i općina. Prva sjednica ZAVNOH-a održana je u Otočcu 13. lipnja 1943.

Obraćajući se hrvatskim antifašistima - sudionicima svečanosti, Luka Bebić je istaknuo da su odluke ZAVNOH-a imale velik i dalekosežan značaj u obrani hrvatske državnosti. Hrvatski antifašisti dali su golem doprinos ukupnoj borbi protiv fašizma kao najvećeg zla, rekao je te dodao: "Vodeći hrvatski antifašisti i domoljubi, rukovodeći se antifašističkom borbom hrvatskog naroda i drugih građana Hrvatske, učinili su tu časnu borbu sastavnim dijelom svjetske antifašističke koalicije." Kako je ocijenio, za slobodoljubivi hrvatski narod bilo je to od sudbinske važnosti, "a nacionalni antifašistički parlament Hrvata bio je ZAVNOH čiji je sljedbenik poratni kao i današnji Hrvatski sabor".

Bebić se osvrnuo i na Deklaraciju o antifašizmu koju je Hrvatski sabor prihvatio 2005. godine u kojoj se utvrđuje trajna afirmacija i njegovanje antifašističkih vrijednosti te zaštita i očuvanje stečevina antifašizma. Deklaracijom, rekao je Bebić, pozivaju se državna tijela da zakonskim sredstvima djelotvorno čuvaju vrijednosti i opredjeljenja hrvatskog društva da rade na očuvanju dostojanstva i skrbi nad sudionicima antifašističke borbe.

O važnosti osnutka i djelovanja ZAVNOH-a te razvoju Narodnooslobodilačke borbe u Hrvatskoj govorili su predsjednica Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Vesna Čulinović-Konstantinović i Juraj Hrženjak.

U sklopu proslave 65. obljetnice Prvog zasjedanja ZAVNOH-a na zgradu u kojoj je ono održano položeni su vijenci Hrvatskoga sabora i Saveza antifašističkih boraca Hrvatske, a vijenac je položen i na spomen-poprsje vijećnika ZAVNOH-a Ferde Čulinovića u Sincu.

Author: Ured predsjednika Sabora/Hina