Predsjednik Sabora Vladimir Šeks primio veleposlanike Francuske, Australije, Turske i Indije

Zagreb - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio je danas u nastupne posjete veleposlanika Francuske Republike Françoisa Saint-Paula, veleposlanicu Australije Anne George i veleposlanicu Republike Turske Fatmu Dicle Kopuz, te u oproštajni posjet veleposlanika Republike Indije Kailasha Lala Agrawala.

Francuskom veleposlaniku Françoisu Saint-Paulu predsjednik Sabora je zahvalio na čvrstoj potpori koju Francuska pruža Hrvatskoj u važnim danima uoči sastanka Europskog vijeća 17. prosinca ove godine zajamčivši kako Republika Hrvatska čini apsolutno sve u cilju zaključenja jedinog preostalog otvorenog slučaja u suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY). Predsjednik Vladimir Šeks je veleposlanika Saint-Paula izvijestio o apelu hrvatskih parlamentarnih stranaka da Europsko vijeće Republici Hrvatskoj odredi bezuvjetni termin početka pregovora s EU-om. Zahvalivši još jednom na pozivu predsjednika francuske Nacionalne skupštine Jean-Louisa Debréa predsjednik Sabora je istaknuo kako je i susret u siječnju 2005. godine u Parizu pokazatelj dobrih političkih odnosa između dvije zemlje. Francuski je veleposlanik ohrabrio Hrvatsku da nastavi poduzimati sve aktivnosti koje će pripomoći njenom brzom ulasku u EU.

Australska veleposlanica Anne George i predsjednik Sabora suglasili su se da intenzivne aktivnosti Republike Hrvatske u vezi s ulaskom u EU ne smije biti prepreka daljnjem produbljivanju odnosa Hrvatske i Australije, posebice na gospodarskom planu, za što postoje odlični preduvjeti, a u čemu značajnu ulogu ima hrvatska zajednica u Australiji. Predsjednik Sabora je ukazao na problem obrazaca koje hrvatski državljani trebaju podnijeti kako bi dobili vizu za Australiju, te je izrazio nadu da će i to pitanje uskoro biti riješeno u bilateralnim razgovorima. Predsjednik Hrvatskog sabora je predsjedniku australskog parlamenta Davidu Hawkeru uputio poziv za uzvratni posjet Hrvatskoj.

Veleposlanica Republike Turske Fatma Dicle Kopuz je izrazila želju za daljnjim jačanjem dobrih bilateralnih odnosa, u prvom redu na području gospodarske i kulturne suradnje. Istaknula je da Hrvatska može računati na kontinuiranu tursku podršku za ulazak u NATO, te izrazila nadu u dobar ishod sastanka Europskog vijeća 17. prosinca 2004. godine kako za Hrvatsku, tako i za Tursku, jer bi se time ujedno otvorila vrata za još jedno područje suradnje. Zahvalivši na turskoj potpori predsjednik Vladimir Šeks je izrazio očekivanje u skori susret s predsjednikom turskog parlamenta koji je pozvan u uzvratni posjet Republici Hrvatskoj.

U razgovoru s veleposlanikom Republike Indije Kailashom Lalom Agrawalom predsjednik Sabora je zahvalio na svemu što je veleposlanik učinio za unapređenje tradicionalno dobrih hrvatsko-indijskih odnosa. Najbolji pokazatelj uzlazne putanje sve je češća razmjena posjeta hrvatskih i indijskih dužnosnika prethodnih nekoliko godina koja će se nastaviti i u 2005. godini.
 

Author: Ured predsjednika Sabora