Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks službeno posjetio Republiku Bugarsku

Zagreb - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks bio je od 3. do 5. listopada 2004. u službenom posjetu Republici Bugarskoj na poziv predsjednika Narodnog sobranja Ognjena Gerdžikova. U sklopu službenog posjeta predsjednik Šeks je imao susrete s predsjednikom Republike Bugarske Georgijem Prvanovim, predsjednikom vlade Simeonom Sakskoburggotskim, potpredsjednikom vlade Plamenom Panajotovim te s čelnicima Odbora za europsku integraciju i Odbora za vanjsku politiku, obranu i sigurnost.

U svim razgovorima bugarski su dužnosnici izrazili potporu Republici Hrvatskoj na njenom putu prema članstvu u EU i NATO, te su ponudili svesrdnu pomoć Republike Bugarske s kojom Republika Hrvatska gaji tradicionalno dobre i prijateljske bilateralne odnose, o čemu svjedoče i brojni susreti dužnosnika dviju zemalja. Republika Bugarska smatra da je članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji i NATO-u jamac stabilnosti u području jugoistočne Europe, te je spremna Republici Hrvatskoj prenijeti svoja iskustva koja je stekla u ostvarivanju  strateških političkih ciljeva.

Predsjednik Sabora je bugarskim sugovornicima čestitao na uspješnom zaključenju pregovora s Europskom unijom kao i na ulasku u NATO. Istaknuo je kako je pomoć u vezi s tijekom pregovora s EU, koju Bugarska nudi Hrvatskoj, dragocjena i korisna, te je zahvalio na bugarskom angažmanu tijekom summita NATO-a u Istanbulu u lipnju ove godine kada su vrata NATO-a bila šire otvorena za Republiku Hrvatsku.

Predsjednik Šeks je dužnosnike Republike Bugarske izvijestio o trenutnom stanju u vezi s ulaskom Republike Hrvatske u EU te o koracima koji se u Republici Hrvatskoj poduzimaju kako bi se što prije ostvario taj vanjskopolitički cilj. S obzirom na to da se u Hrvatskom saboru upravo razmatraju načini na koji bi Sabor bio funkcionalno i organizacijski uključen u pregovore s Europskom unijom predsjednik Šeks je s posebnim zanimanjem saslušao bugarska iskustva u tom pogledu, te je ukazao na nužnost tješnje suradnje nadležnih odbora Sabora i Sobranja, za  europske integracije i vanjsku politiku. 

Author: Ured predsjednika Sabora