Predsjednik Hrvatskog sabora uputio odgovor slovenskom kolegi u vezi s incidentom kod graničnog prijelaza Plovanija

Zagreb - Povodom jučerašnjeg incidenta na hrvatskom državnom teritoriju kod graničnog prijelaza Plovanija i pisma koje je tom prigodom predsjednik Državnog zbora Republike Slovenije Franc Horvat uputio predsjedniku Hrvatskoga sabora Vladimiru Šeksu, predsjednik Sabora uputio je danas odgovor svom slovenskom kolegi.

U pismu se predsjednik Šeks u ime svih zastupnika Hrvatskoga sabora pridružuje najoštrijoj osudi incidenta, te podsjeća kako su se nadležni organi Republike Hrvatske u nekoliko recentnih slučajeva kršenja carinskih i policijskih propisa Republike Hrvatske od strane slovenskih državljana suzdržali od poduzimanja legalnih i legitimnih mjera, vjerujući da će mjerodavni organi Republike Slovenije učiniti napore kako se slični slučajevi više ne bi ponavljali.

Nadalje, ističe se kako jučerašnji ilegalni ulazak skupine slovenskih građana na teritorij Republike Hrvatske, zatim pokušaj njihovog ilegalnog izlaska uz odbijanje da se legitimiraju i pružanje otpora hrvatskoj policiji u obavljanju njezine nadležnosti predstavlja ozbiljan incident. Predsjednik Sabora naglašava kako je hrvatska policija isključivo obavljala svoju dužnost postupajući u skladu sa svojim ovlaštenjima nakon što su slovenski državljani na teritoriju Republike Hrvatske evidentno kršili važeće carinske i policijske propise.

Kao posebno zabrinjavajuću i uznemiravajuću predsjednik Sabora navodi činjenicu da su među sudionicima jučerašnjeg ozbiljnog incidenta bili kolege zastupnici slovenskog Državnog zbora.

U pismu se zaključno ističe kako su Republika Slovenija i Republika Hrvatska susjedne i prijateljske zemlje koje svoja otvorena pitanja moraju rješavati na način koji je uobičajen u svim demokratskim zemljama. Izražavajući stajalište kako ignoriranje i kršenje pozitivnih zakonskih propisa Republike Hrvatske od strane zastupnika parlamenta Republike Slovenije zasigurno nije put koji će pridonijeti daljnjem unapređenju bilateralnih odnosa dviju zemalja, predsjednik Sabora naglašava kako Republika Hrvatska nikada nije davala i neće davati povoda za incidente i izazivanje napetosti u međusobnim odnosima. 

Author: Ured predsjednika Sabora