Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio članove Skupine njemačko-hrvatskog prijateljstva njemačkog Bundestaga i Skupine francusko-hrvatskog prijateljstva francuske Nacionalne skupštine

Zagreb - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio je u radni posjet Skupinu njemačko-hrvatskog prijateljstva Njemačkog Bundestaga, koju vodi zastupnik CDU-a Klaus-Peter Willsch, te Skupinu francusko-hrvatskog prijateljstva francuske Nacionalne skupštine, koju vodi socijalistički zastupnik Patrick Bloche.

U razgovoru sa članovima Skupine njemačko-hrvatskog prijateljstva njemačkog Bundestaga obostrano je izraženo zadovoljstvo bilateralnim odnosima, osobito s obzirom na parlamentarnu suradnju koja je u zadnjih godinu dana doživjela snažan zamah. Predsjednik Hrvatskog sabora je zahvalio za potporu koju Njemačka pruža Hrvatskoj u provedbi reformi na njezinom putu prema članstvu u Europskoj uniji, te je izrazio nadu da će tijekom njemačkog predsjedanja EU u prvoj polovini 2007. godine biti prevladana kriza oko europskog ustava.

Voditelj skupine za međuparlamentarnu suradnju iz njemačkog Bundestaga Klaus-Peter Willsch je istaknuo kako svi članovi Skupine njemačko-hrvatskog prijateljstva podržavaju nastavak procesa proširenja Europske unije u kojoj vide i Hrvatsku te se pohvalno izrazio o načinu na koji je u Hrvatskoj riješeno pitanje zaštite manjina rekavši kako on može „samo poslužiti kao uzor“.

Voditelj Skupine francusko-hrvatskog prijateljstva francuske Nacionalne skupštine Patrick Bloche je izrazio zadovoljstvo što je imao priliku već treći put sastati se s predsjednikom Hrvatskog sabora Vladimirom Šeksom, u čemu vidi potvrdu uzlazne linije u razvoju bilateralnih odnosa. Podržao je ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju istaknuvši kako Francuska i Hrvatska dijele zajednički mediteranski prostor kao i interes za tješnju suradnju na području frankofonije.

Predsjednik Sabora je rekao da je Republika Hrvatska zainteresirana i za prijenos bogatih iskustava francuske parlamentarne demokracije koja su jednim dijelom već ugrađena u odredbama hrvatskog Ustava. Francuskim je zastupnicima zahvalio na ponuđenoj pomoći u nastavku procesa decentralizacije države koji je Francuska uspješno završila prije 25 godina.

Author: Ured predsjednika Sabora