Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i predsjednik bugarskog Narodnog sobranja Georgi Pirinski razgovarali o institucionalizaciji SEECP-a

Zagreb - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i njegov bugarski kolega, predsjednik Narodnog sobranja Georgi Pirinski, složili su se u ponedjeljak da je na parlamentima odgovornost da preuzmu ulogu pokretača razvoja regije te su ponovo aktualizirali ideju da Proces suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) postupno preuzme ulogu koju trenutačno ima Pakt o stabilnosti.

"Razgovarali smo o suradnji u okviru SEECP-a i o tome kako je, zajedno s vladama, na parlamentima odgovornost da preuzmu ulogu pokretača razvoja regije", izjavio je novinarima Georgi Pirinski, koji boravi u jednodnevnom radnom posjetu Hrvatskoj. Spomenuo je i preobrazbu Pakta o stabilnosti koji bi se trebao okrenuti prema SEECP-u.

Vladimir Šeks je pojasnio da se o toj ideji i inicijativi, koju zagovaraju obje strane, razgovaralo već više puta. "Smatramo da bi se SEECP trebao institucionalizirati kako bi postupno preuzeo ulogu koju sada ima Pakt o stabilnosti", rekao je predsjednik Sabora. On je najavio da bi se 4. i 5. prosinca u Bruxellesu trebala sastati "trojka" SEECP-a (prijašnji predsjedatelj Grčka, sadašnji predsjedatelj Hrvatska i budući predsjedatelj Bugarska) s "europskom trojkom" (Finska kao predsjedajuća Unijom, Austrija kao prijašnji predsjedatelj i Njemačka kao budući predsjedatelj Unijom) kako bi se razmijenila mišljenja upravo o spomenutoj inicijativi. Tijekom radnog ručka predsjednici Šeks i Pirinski potpisali su zajedničko pismo s odgovarajućim prijedlogom koje će biti upućeno predsjednicima parlamenata Austrije, Finske i Njemačke.

Pirinski je istaknuo da je, na parlamentarnoj razini, bitno ojačati kontakte s parlamentima zemalja članica EU i Europskim parlamentom, a nije propustio poručiti da Bugarska "maksimalno pomaže Hrvatskoj u obnašanju dužnosti predsjedanja SEECP-om kako bi ga na proljeće uspješno predala Bugarskoj". 

Author: Hina/Ured predsjednika Sabora