Predsjednik Sabora uručio Predsjedniku Republike Velered kralja Tomislava

Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks uručio je danas predsjedniku Republike Stjepanu Mesiću najviše državno odličje - Velered kralja Tomislava s lentom i Velikom Danicom, kojim ga je Sabor odlikovao u povodu Dana državnosti 25. lipnja.

Šeks je, na prigodnoj svečanosti u Saboru, naglasio kako je Mesić odlikovan na prijedlog saborskog Predsjedništva i predsjednika svih parlamentarnih stranaka. Istaknuo je da je Mesićev doprinos međunarodnoj afirmaciji Hrvatske kao zemlje demokracije i vladavine prava, koja je prigrlila demokratske standarde, nemjerljiv. Mesić je dao veliki obol promicanju ugleda Hrvatske kao zemlje koja je čvrsto prigrlila europske vrijednosti i standarde i koja dosljedno slijedi politiku mira, stabilnosti i sigurnosti uz uvažavanje ravnopravnosti i suvereniteta drugih država, kazao je Šeks ističući da Sabor uvažava ogromno povjerenje koje su Mesiću dali građani kroz dva predsjednička mandata. 

"Ovo odlikovanje ne doživljavam samo kao izraz poštovanja prema instituciji Predsjednika Republike, nego i kao priznanje mojoj ukupnoj politici na unutarnjopolitičkom i vanjskopolitičkom planu, koju su građani prepoznali kao svoju, izabravši me dva puta za predsjednika", kazao je Mesić zahvaljujući na odlikovanju.

Naglasio je i da njegov rad ne bi bio tako uspješan bez svih političkih snaga koje su se, još od sedamdesetih godina prošlog stoljeća borile za demokratsku Hrvatsku kakvu danas imamo. Prisjećajući se 10. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluja" te svih koji su dali živote za slobodnu i samostalnu Hrvatsku, Mesić je naglasio kako su građani sada okrenuti budućnosti i stvaranju pretpostavki za ulazak Hrvatske u EU i NATO. Svoje odlikovanje stoga shvaća i kao javno priznanje svog doprinosa na tom polju te kao ohrabrenje i poticaj za dalji rad.

Svečanosti uručenja odlikovanja nazočili su i potpredsjednici Sabora, predsjednici parlamentarnih klubova, Ustavnog i Vrhovnog suda te premijer Ivo Sanader sa suradnicima. (HINA)
 

Author: Hina