Predsjednik Sabora primio predsjednika Parlamentarne skupštine NATO-a

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora primio je predsjednika Parlamentarne skupštine NATO-a Douglasa Bereutera u okviru njegovog službenog posjeta Republici Hrvatskoj. 

Predsjednik Sabora najavio je intenziviranje suradnje Sabora i Parlamentarne skupštine NATO-a te organizaciju četverostranog sastanka predsjednika parlamenata zemalja Američko-jadranske inicijative ujesen u Zagrebu, na kojem će uz parlamentarne čelnike Hrvatske, Makedonije i Albanije sudjelovati i predsjednik odgovarajućeg doma američkog kongresa. Izraženo je zadovoljstvo izrečenom potvrdom kongresnika Bereutera da će se Hrvatska procjenjivati individualno i prema vlastitom napretku u provedbi vojnih i političkih kriterija potrebnih za ulazak u NATO. Predsjednik Hrvatskoga sabora izrazio je nadu da će Hrvatska pozivnicu za punopravno članstvo u NATO-u dobiti na idućem summitu Sjevernoatlantskog saveza 2006. godine.

Predsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a istaknuo je kako se u završnoj izjavi sa  summita NATO-a u Istanbulu izrijekom spominju tri zemlje obuhvaćene Jadranskom poveljom (Hrvatska, Makedonija, Albanija) i nužnost njihove međusobne suradnje i pomoći, ali svaka će zemlja biti prosuđivana pojedinačno, sukladno napretku koji ostvari do sljedećeg summita NATO-a 2006., kada će uslijediti odluka o novom krugu proširenja. Predsjednik Bereuter izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je Hrvatska ostvarila bitan napredak ne samo na području reforme obrambenih snaga, već i u svim političkim područjima poput reforme pravosuđa, zaštite prava manjina, organiziranja slobodnog tržišta i izgradnje civilnih institucija, što su politički uvjeti za članstvo ne samo u NATO-u nego i u Europskoj uniji.

Author: Ured predsjednika Sabora