Predsjednik Sabora sudjelovao na parlamentarnoj konferenciji u Vijeću Europe

Strasbourg - Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić sudjelovao je na Europskoj konferenciji predsjednika parlamenata Vijeća Europe koja se održala 22. i 23. svibnja u Strasbourgu.

Dvodnevna je konferencija posvećena odnosu parlamenata i civilnog društva te ulozi nacionalnih parlamenata i Vijeća Europe. Predstavnici 47 država članica Vijeća Europe bavit će se tijekom konferencije pitanjem promicanja ključnih europskih vrijednosti poput demokracije, ljudskih prava i vladavine prava.

Prilikom obraćanja sudionicima konferencije predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić istaknuo je kako je Vijeće Europe jedinstvena organizacija koja svoj mandat temelji na očuvanju i promicanju zajedničkih vrijednosti ljudskih prava, demokracije i vladavine prava u paneuropskom prostoru. 

"Njezina uloga u promociji tih vrijednosti je bez premca i upravo u tom aspektu leži nezamjenjiv i trajni značaj Vijeća Europe u suvremenoj europskoj arhitekturi", rekao je Bebić drugog dana konferencije.

Konferencije predsjednika parlamenata Vijeća Europe održavaju se svake dvije godine, naizmjenično u Strasbourgu i u jednoj od država članica. Posljednja je bila u Tallinnu 2006., a sljedeća će se održati 2010. godine na Cipru.

Author: Internet redakcija/Hina