Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić na Zajedničkom parlamentarnom sastanku u Europskom parlamentu

Bruxelles – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić sudjelovao je u radu Zajedničkog parlamentarnog sastanka koji se u organizaciji Europskog parlamenta i slovenskog Državnog zbora održavao 26. i 27. svibnja 2008. godine u Europskom parlamentu na temu „Ostvarivanje europske perspektive za jugoistočnu Europu“. Na konferenciji su se okupila parlamentarna izaslanstva na čelu s njihovim čelnicima iz svih zemalja članica te zemalja obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja i Turske.

Hrvatska je odlučna provesti sve potrebne reforme i dovršiti pregovore o pristupanju EU do rujna 2009., izjavio je u Bruxellesu predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić.

Bebić je istaknuo da će Hrvatska također podržavati europsku budućnost svih zemalja regije. "Duboko sam uvjeren da se proces udruživanja i integracije Europe, koji je započeo prije mnogo desetljeća, neće moći smatrati dovršenim dok sve zemlje jugoistoka Europe ne budu integrirane u zajedničke europske strukture. Veseli nas buduća suradnja parlamentaraca zemalja jugoistočne Europe u Europskom parlamentu", istaknuo je.

Predsjednik Europskog parlamenta Hans-Gert Pöttering je rekao da jugoistok Europe "nikada nije bio bliže članstvu u EU". Pöttering je istaknuo činjenicu da općenito raste utjecaj parlamenata u procesu odlučivanja, ali da se još mnoge važne odluke donose mimo izabranih predstavnika naroda.

Povjerenik Europske komisije za proširenje Olli Rehn ponovio je da će Hrvatska moći završiti pristupne pregovore tijekom sljedeće godine ako do kraja lipnja ove godine preda sva mjerila za otvaranje pregovora.

Uoči Zajedničkog parlamentarnog sastanka predsjednik Hrvatskoga sabora Bebić se sastao s izvjestiteljem Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannesom Swobodom. "Od 121 zakona do sada je u proceduru ušlo njih 46, od kojih je već doneseno 35. Do 15. srpnja u proceduru će ući 80 zakona, a velika većina od toga bit će i donesena. Do kraja godine ostat će nam trećina ili nešto malo više predviđenih zakona i mislim da će Sabor odraditi svoj dio posla", rekao je Bebić nakon sastanka sa Swobodom. Parlamentarni izvjestitelj Swoboda je istaknuo da je učinjen "dobar i kvalitetan" posao u Hrvatskom saboru.

"Mislim da je učinjeno dosta posla, a i sa stajališta kvalitete učinjen je dobar posao. Važno je ne izgubiti zamah, jer ako ne radimo brzo, posebice u parlamentu u Zagrebu, onda ljudi gube iz vida cilj, a to je ulazak u EU. Stoga mislim da treba učiniti sve kako bi se dovršilo sve što se može do kraja ove godine", rekao je Swoboda.

Author: Ured predsjednika Sabora/Hina