Predsjednik Sabora Gordan Jandroković sudjeluje na Konferenciji predsjednika parlamenata Europske unije u Tallinnu

Tallinn - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sudjeluje na Konferenciji predsjednika parlamenata Europske unije, koja se održava u Tallinnu od 23. do 24. travnja ove godine.

Ovogodišnja Konferencija okupila je predsjednike parlamenata država članica, Europskog parlamenta, država kandidatkinja kao promatrače te kao posebne goste predsjednike parlamenata Islanda, Norveške i Švicarske, a glavne teme su budućnost Europe i europska sigurnost i obrana.

Prvog dana predsjednici su razmijenili mišljenja o budućnosti Europe. U svojem obraćanju predsjednik Hrvatskoga sabora Jandroković podsjetio je kako Hrvatska u srpnju obilježava petu godišnjicu članstva u Europskoj uniji u koju je ušla kako bi zajedno s drugim partnerima dalje gradila i razvijala europski projekt. - Hrvatska je spremna za dublju integraciju, posebno kada je riječ o našim sljedećim koracima – pristupanju šengenskom području i europodručju, kao što se već pridružila PESCO-u, istaknuo je predsjednik Sabora. Naglasio je kako u svakom zajedničkom djelovanju na europskoj razini na prvom mjestu moraju biti građani koji moraju osjetiti prednosti Europe, moraju je prihvatiti i aktivno sudjelovati u njezinom daljnjem razvoju. U tom smislu, podsjetio je da zastupnici imaju posebnu odgovornost vratiti povjerenje građana u europski projekt i suprotstaviti se sve većem populizmu.

Također, Jandroković je pozdravio činjenicu da se u pregovorima za Brexit prije svega vodilo računa o pravima građana na temelju jednakog postupanja te da je u preliminarnim promišljanima o budućem Višegodišnjem financijskom okviru stavljen naglasak na sve što je za Hrvatsku važno – povećanje sredstava za Erasmus+, novi Okvirni program za znanost i obrazovanje, nove sigurnosne izazove te jednaka sredstva za Kohezijsku politiku i Zajedničku poljoprivrednu politiku. Pozdravio je i pokrenuti dijalog s građanima te podsjetio da je Hrvatski sabor uveo praksu plenarnih rasprava nakon svakog sastanka Europskog vijeća radi bolje informiranosti hrvatske javnosti o europskim temama. Zaključno je istaknuo da je Hrvatska dokaz transformativne snage koju u sebi nosi perspektiva članstva u Europskoj uniji te da se s politikom proširenja treba nastaviti.

Author: Ured predsjednika Sabora