Švedska: Ciljna europska 2009. ovisi najviše o Hrvatskoj

Stockholm - Predsjednik švedskog parlamenta Per Westerberg rekao je da njegova zemlja podupire završetak hrvatskih pregovora s EU-om i moguće potpisivanje Povelje o pristupanju za vrijeme švedskog predsjedanja u drugoj polovici 2009., ali da ispunjenje toga cilja ovisi ponajviše o Hrvatskoj. 

"To u najvećem dijelu ovisi o Hrvatskoj, da ispuni zahtjeve EU-a. Mi ćemo dati potporu hrvatskom članstvu, ali vi prvo morate ispuniti kriterije", rekao je Westerberg u izjavi za Hinu nakon razgovora s predsjednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem.

Predsjednik Sabora Bebić je kazao da je švedsku stranu zanimao i stupanj potpore članstvu u eurointegracijama u Hrvatskoj, nakon 2,5 godine pregovora s Unijom i pred summit NATO-a ovoga tjedna u Bukureštu na kojem Hrvatska očekuje pozivnicu za članstvo. "Izvjestili smo naše prijatelje iz švedskog parlamenta da u Hrvatskoj raste potpora i za pristup NATO-u i EU-u" rekao je Bebić. Dodao je da se razgovaralo i o načinima suradnje dvaju parlamenata i parlamentarnih odbora kako bi švedska strana Hrvatskoj pomogla svojim iskustvima iz pristupnih pregovora, budući da Švedska, prema riječima predsjednika njezina parlamenta, uočava iste probleme u hrvatskim pregovorima na kakve je i sama nailazila kada je pregovarala o članstvu. "Prepoznajemo iste probleme, ali mi, male zemlje kao Hrvatska i Švedska, moramo ispuniti kriterije, za nas nema iznimaka", naglasio je Westerberg.

Predsjednik Sabora naglasio je da je RH dobila potporu i oko zaštite Jadrana kako bi on ostao biološki takav da se na njega rado dolazi, odnosno "čist, prirodan i sačuvanih resursa". Tema razgovora bilo je i stanje u jugoistočnoj Europi, budući događaji u Srbiji i proglašenje neovisnosti Kosova jer "Hrvatska ima interes da susjedstvo bude stabilno i da ide u istom pravcu prema EU-u kako bi se osigurao mir i suradnja u ovom području", naglasio je predsjednik Hrvatskog sabora.

Njega će još tijekom poslijepodneva primiti švedski kralj Karl XVI. Gustaf, a službeni posjet Švedskoj, prvi jednog predsjednika hrvatskog parlamenta, završit će u srijedu susretom sa švedskom ministricom za EU pitanja Ceciliom Malmström. (Hina)

Author: Internet redakcija/Hina