Predsjednik kanadskog Senata Noël Kinsella kod predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa

Zagreb - Kanada cijeni napredak koji je Hrvatska ostvarila u provedbi demokratskih reformi i na putu prema euroatlantskim integracijama te će je nastaviti podržavati u tome, izjavio je u ponedjeljak u Zagrebu predsjednik Senata Kanade Noel A. Kinsella. Ovo je prvi sastanak na parlamentarnoj razini između Hrvatske i Kanade. 

"Danas kada je vaša zemlja okrenuta prema euroatlantskoj budućnosti, ostvarili ste bitna postignuća u izgradnji vladavine prava, demokratizaciji, prosperitetu i solidarnosti među građanima, što jamči mir i sigurnost u regiji, a Kanada to podržava", rekao je Kinsella nakon sastanka s predsjednikom Hrvatskog sabora Vladimirom Šeksom.

"Kanada će pomagati Hrvatskoj u izgradnji temelja demokracije, njezinim euroatlantskim ambicijama te jačanju multietničkih zajednica", kazao je Kinsella koji boravi u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj. 

Vladimir Šeks je novinarima nakon sastanka kazao da je Hrvatskoj na današnjem sastanku potvrđena potpora Kanade u procesu prema euroatlantskim integracijama, daljnjem razvijanju demokracije, vladavine prava i multikulturne zajednice.

Predsjednik Sabora je istaknuo da je jedna od tema razgovora bio i vizni režim koji postoji između dvije zemlje. Budući da je "hrvatskim građanima otežano dobijanje viza za Kanadu, razgovarali smo kako potaknuti vlade da nađu rješenje tog problema, s obzirom na političke činjenice prema kojima je Hrvatska ocijenjena kao zemlja visoke demokracije", kazao je Šeks. 

Kinsella je kazao da je ovaj je posjet prilika da se probudi međusobno razumijevanje u obje zemlje, a Šeks je dodao da je to i prilika za produbljivanje parlamentarne suradnje između dvije zemlje jer je ovo prvi ovakav susret na službenoj razini između Hrvatske i Kanade.

Author: Hina/Ured predsjednika Sabora