Govor predsjednika Hrvatskoga sabora Bože Petrova na svečanoj sjednici Hrvatskoga sabora u prigodi obilježavanja 25. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, Hrvatski sabor, 16. siječnja 2017.

Obraćanje predsjednika Sabora Bože Petrova (Foto: Hina/Damir Senčar)
Obraćanje predsjednika Sabora Bože Petrova (Foto: Hina/Damir Senčar)

Poštovana predsjednice Republike Hrvatske, poštovani predsjedniče Europskog vijeća, poštovani predsjedniče Vlade Republike Hrvatske, cijenjeni uzvanici, dame i gospodo,
  
danas, ovdje u Hrvatskome saboru, obilježavamo povijesni trenutak kojim je hrvatskom narodu politički priznato pravo na izgradnju vlastite budućnosti i otvoreno novo razdoblje u hrvatskoj povijesti. Hrvatski narod i svi građani Hrvatske svečano slave 25. obljetnicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, potvrdu samostalnosti izvojevane u obrambenom Domovinskom ratu. 

Hrvatsku je 15. siječnja 1992. prvotno priznalo tadašnjih dvanaest članica Europske zajednice, a nešto kasnije istoga dana to su učinile i druge države. Uslijedila su priznanja suvereniteta iz svih dijelova svijeta te tako međunarodno potvrđena i neovisna Hrvatska ostaje neizbrisivo ucrtana na karti svijeta, a datum 15. siječnja duboko ukorjenjen u povijest samobitnosti hrvatskoga naroda. Zahvaljujemo državama koje su od početka čvrsto stajale uz Republiku Hrvatsku, Svetoj Stolici koja nas je od prvoga dana podupirala na putu samostalnosti, te mnogima koje su kasnije dale obol atlantskom i europskom integracijskom procesu Hrvatske. Politički čin uvažavanja međunarodnog subjektiviteta značio je oživotvorenje vjekovne hrvatske ideje i čežnje o vlastitoj državi.

Cijenjeni uzvanici, 

ne zaboravimo da je međunarodno priznanje Hrvatska stekla u vrijeme Domovinskog rata, kada je trećina zemlje bila okupirana, a na svoje smo međunarodno priznate granice izašli punih šest godina kasnije, nakon vojno-redarstvenih akcija hrvatske vojske te u konačnici teritorijalno integrirali državu nakon mirne reintegracije istočnog dijela naše domovine. Žrtve Vukovara, Škabrnje, Petrinje i drugih hrvatskih mjesta, neka nam zauvijek budu u sjećanju, napose kada obilježavamo ovako velike događaje iz novije povijesti, ali i u svakodnevnom radu i djelovanju. Stavljaju nam u zalog obvezu daljnje izgradnje budućnosti Hrvatske kao napredne, suvremene i međunarodno uvažene demokratske države i obvezu odgovornog promišljanja i donošenja odluka u cilju nacionalnog boljitka i daljnjeg prosperiteta naše države.

sabor-25-god-rh-hina-sencar-300-b.jpg
Foto: Hina/Damir Senčar

Odajmo priznanje svima koji su dali svoje živote i onima koji su uložili ogromne napore u stvaranje moderne i neovisne Republike Hrvatske. Iznimno je važna uloga prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana koji je državničkom mudrošću vodio Hrvatsku u presudno vrijeme za budućnost domovine. Hrvatsko iseljeništvo je također odigralo važnu ulogu u osamostaljivanju Hrvatske, zalažući se – uz iznimne napore hrvatske diplomacije - u zemljama u kojima žive da dadnu potporu priznanju Hrvatske.

Danas, tako stečenu slobodu i priznanje, moramo dostojno iskoristiti, izborom pravih rješenja koja su prikladna viziji budućnosti Hrvatske. Naša domovina zaslužuje i može biti u europskom i svjetskom vrhu, bilo u području znanosti, razvoju novih tehnologija, obrazovanju, sportu, kao i u drugim sferama gdje imamo mogućnost reformama i ulaganjima ostvariti napredak. Možda je cilj znatno bržeg gospodarskog rasta još daleko od ostvarenja, no devedesete su nam uvijek podsjetnik kako ništa nije nemoguće kada se zajednički odlučimo djelovati za zajednički cilj. 

Kao predsjednik Hrvatskoga sabora trudit ću se da naša djeca budu ponosna na nas, kao što smo mi danas na stvoritelje Hrvatske. Da, kada se okrenu na ovaj dan za idućih 25 godina, vide gospodarski razvijeniju Hrvatsku iz koje neće odlaziti jer će u svojoj državi imati uvjete za sretan i ispunjen život. Dajmo sve od sebe da zaslužimo jednaku zahvalnost, nalik ovoj koju mi imamo prema herojima devedesetih i u potpunosti iskoristimo šanse koje su nam izborili. 

Živjela Hrvatska!