Predsjednik Sabora Boris Šprem primio iranskog veleposlanika Mohsena Sharifa Khodaeija

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem primio je u nastupni posjet veleposlanika Islamske Republike Iran Mohsena Sharifa Khodaeija s kojim se suglasio da ima prostora za proširenje suradnje između dviju država na svim područjima.

Dvojica dužnosnika su se suglasili da su bilateralni odnosi dobri i bez otvorenih pitanja te da je 20. godišnjica uspostave diplomatskih odnosa prilika za njihovo daljnje unaprjeđenje. Istaknuta je suradnja na području kulture i sporta, a posebno zadovoljstvo je izraženo međuparlamentarnom suradnjom. Predsjednik Sabora je potvrdio da će i u ovom sazivu biti osnovana Skupina hrvatsko-iranskog prijateljstva te će se suradnja među parlamentima nastaviti. Zaključeno je da u području gospodarstva ima puno prostora za aktivniju suradnju.

U razgovoru su razmijenjena stajališta u vezi s korištenjem nuklearne energije pri čemu je predsjednik Šprem iznio stav Hrvatske da svaka zemlja ima pravo koristiti nuklearnu energiju, pod uvjetom da to čini isključivo u miroljubive svrhe uz punu transparentnost i u skladu s Ugovorom o zabrani proizvodnje i širenja nuklearnog naoružanja, čiji je potpisnik Iran.

Author: Ured predsjednika Sabora