Predsjednik Sabora Boris Šprem primio u makedonskog veleposlanika Danču Markovskog

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem primio je u nastupni posjet veleposlanika Republike Makedonije Danču Markovskog tijekom kojega je istaknuta obostrana želja za daljnjim unaprjeđenjem inače tradicionalno prijateljskih bilateralnih odnosa u kojima nema otvorenih pitanja.

Makedonski veleposlanik Markovski je zahvalio na hrvatskoj podršci Makedoniji na putu prema NATO-u i Europskoj uniji i prenio poziv predsjedniku Sabora da u najskorije vrijeme posjeti Makedoniju. Pohvalio je odnos Hrvatske prema makedonskoj manjini što se očitovalo i u zadnjim ustavnim promjenama, ali i time da je u Hrvatskoj omogućeno učenje makedonskog kao dopunskog jezika, dok u Rijeci djeluje katedra za makedonski jezik i književnost.

Predsjednik Sabora Šprem je pozdravio činjenicu da Makedonija ima kontinuiranu pozitivnu ocjenu Europske komisije o zadovoljavanju kriterija iz Kopenhagena i preporuku za početak pregovora. Hrvatska podržava ulazak Makedonije u NATO, istaknuo je i dodao kako Hrvatska podržava Makedoniju i Grčku u pronalaženju zajedničkog prihvatljivog rješenja u sporu oko imena države.

Govoreći o gospodarskim odnosima Hrvatske i Makedonije, predsjednik Sabora i makedonski veleposlanik su zaključili da postoji obostrana želja te da ima prostora za proširenje suradnje koja bi mogla, između ostaloga, uključivati i zajednički nastup na trećim tržištima.

Author: Ured predsjednika Sabora